Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avertizat împotriva unei relaxări bruște a măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.
În condițiile în care PSD a anunțat că se opune prelungirii stării de alertă după 15 iunie, Raed Arafat a avertizat că trebuie păstrată o formă prin care să fie menținute unele restricții, altfel situația putând să fie una care să fie regretată ulterior.
„Din perspectiva mea, v-am spus că trebuie să continuăm clar cu o modalitate de a putea coordona și a lua anumite măsuri. Acest lucru ni-l permite deocamdată starea de alertă. Din 15 iunie trebuie să analizăm cum se va putea. Poate cu starea de alertă, dar cu mai puține restricții.
Dacă nu va fi starea de alertă, vedem care va fi. Dacă lăsăm totul și spunem că revenim la situația dinaintea virusului, eu cred că e o greșeală pe care o vom plăti scump. (...) Trebuie să avem înţelepciunea şi răbdarea să mai aşteptăm. Este vorba de o săptămână, două, trei”, a afirmat Raed Arafat, într-o emisiune la TVR1.
Secretarul de stat din MAI a subliniat că nu se poate renunța la masca de protecție și nici nu se poate permite prezența unui număr foarte mare de persoane într-un spațiu închis.
„Dacă situația nu este stabilă, unele măsuri trebuie să se prelungească. Nu putem renunța la măști, nu putem renunța la anumite măsuri încă, de restricție, care vor trebui să fie în continuare aplicate. Locurile unde vin foarte mulți în zone închise, asta nu trebuie să fie permis", a mai declarat Raed Arafat.
PSD a anunțat luni, prin vocea președintelui său interimar că se opune prelungirii stării de alertă și-i impută ministrului Sănătății că nu ar prezenta argumente „solide” pentru a justifica această intenție.
Sub titlul „PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării!”, Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD a lansat un atac la adresa președintelui țării și a ministrului Sănătății.
„Ministrul Sănătății vrea să ne țină și după 15 iunie în stare de alertă, deși nu ne prezintă vreun argument solid pentru asta. Nici nu are cum fiindcă nu este expert în epidemiologie, ci mai degrabă în măști vândute fără bon fiscal, la farmacia familiei”, spune Marcel Ciolacu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.
Și ALDE a anunțat luni că nu va susține în parlament prelungirea stării de alertă.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus luni că este puțin probabil ca după 15 iunie să nu fie prelungită starea de alertă, având în vedere evoluția epidemiei, faptul că au apărut focare noi de infecție și că încă există o transmitere comunitară a virusului.
Totuși, de la jumătatea acestei luni, autoritățile pregătesc noi măsuri de relaxare a restricțiilor care țin cont și de faptul că, odată cu încheierea anului școlar, părinții care beneficiau până acum de concediu plătit pentru a sta cu copiii acasă se vor întoarce la serviciu. Joi, în această săptămână se va anunța cu precizie ce se va întâmpla de luni, 15 iunie.
Tătaru a avertizat că transmiterea comunitară a virusului va continua și pe perioada verii, chiar dacă nu va mai avea aceeași intensitate.