Linkuri accesibilitate

Raed Arafat, despre documentul în lucru: Nu a fost adoptat și poate suferi modificări


Măsurile din documentul în lucru aflat în analiza autorităților poartă semnătura lui Raed Arafat
Măsurile din documentul în lucru aflat în analiza autorităților poartă semnătura lui Raed Arafat

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, dă asigurări că dacă unele prevederi ce apar în documentul de lucru aflat în analiza la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență vor intra în vigoare, atunci vor fi luate toate măsurile pentru sprijinirea populației.

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență subliniază că acest document este doar unul aflat în analiză, iar prevederile cuprinse în document pot fi aprobate, amânate sau chiar respinse.

„Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.

Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.

Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.

Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.

De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.

Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.

Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor", a scris Raed Arafat pe Facebook.

Grupul de Comunicare Strategică a subliniat, la rândul său, că documentul apărut în spațiul public este doar unul în lucru aflat în analiza autorităților, document care poate suferi modificări și care nu are un termen de intrare în vigoare.

Documentul, care urmează a fi analizat, prevede ca românii să poată ieși din casă sub următoarele condiții:

  • Deplasare până la locul de muncă, dacă activitatea e esențială. E nevoie de adeverință de la angajator.
  • Consult medical care nu poate fi amânat.
  • Cumpărături lângă domiciliu.
  • Ajutorarea bătrânilor.
  • Alte urgențe cu detalierea traseului.
  • Sport lângă domiciliu.
  • Plimbare cu animalele de companie lângă casă.
XS
SM
MD
LG