Linkuri accesibilitate

Raed Arafat spune că aproape 40% din măștile de protecție au ajuns la ambulanțieri, pompieri și secțiile de urgență


Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, într-o postare pe facebook, critică la adresa articolului publicat de Europa Liberă, referitor la distribuirea echipamentelor de protecție și cumpărarea de testere de către autoritățile române, că 30.000 dintre măștile cumpărate de România din totalul de 80.000, au ajuns la structurile pe care le coordonează - ambulanțe, pompieri, secțiile UPU din spitale, adică 37,7% - iar restul, de 50.000, au fost distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) și spitalelor.

Raed Arafat a scris că „articolul atinge subiectul luării deciziilor în cadrul situațiilor de urgență, unde consideră, din ce înteleg, ca o singură persoană ia toate deciziile în privința distribuirii echipamentelor de protecție și că acest lucru duce la favorizarea sectorului pe care îl coordonez față de restul sectorului medical.”

În articolul citat de șeful DSU pe facebook sunt enumerate succint atribuțiile pe care OUG 11/2020 i le atribuie dlui Arafat. De asemenea, articolul inițial preciza că distribuirea stocurilor se face prin ordin al miniștrilor sănătății și de interne, la propunerea lui Raed Arafat. Pentru o corectă informare, iată, de data aceasta integral, care sunt articolele din ordonanța cu pricina, exact cum sunt redactate în forma adoptată de Guvernul Orban la data de 4 februarie, care au legătură directă cu structurile conduse de Raed Arafat.

  1. Constituirea și gestionarea stocurilor de urgență medicală se asigură de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, pe baza Nomenclatorului produselor stocuri de urgență medicală.
  2. Produsele constituite ca stocuri de urgență medicală fac parte din domeniul privat al statului și se administrează de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
  3. Nomenclatorul produselor stocuri de urgență medicală, metodologia de utilizare, scoatere, dare în folosință gratuită, reîntregire și împrospătare a acestor stocuri se aprobă prin ordin comun al ministrului afacerilor interne și al ministrului sănătății, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României (condus de Raed Arafat -n.r.)
  4. Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, și Ministerul Sănătății pun la dispoziția Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate necesitățile, valoarea estimată pentru fiecare produs în parte, specificațiile tehnice și specialiștii care vor acorda suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de atribuire, precum și persoanele care vor face parte din comisiile de evaluare
  5. Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va pune la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență acordurile-cadru atribuite în termen de o zi lucrătoare de la semnare.
  6. Monitorizarea acordurilor-cadru și încheierea contractelor subsecvente pentru achizițiile prevăzute la art. 4 alin. (2) se realizează de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
  7. Scoaterea produselor din stocurile de urgență medicală sau darea în folosință gratuită a acestora se face prin dispoziție a secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau a înlocuitorului legal al acestuia, cu informarea ministrului afacerilor interne, a ministrului sănătății și a prim-ministrului României.
  8. Produsele date în folosință gratuită se returnează unității cedente în maximum 30 de zile de la emiterea dispoziției secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau a înlocuitorului legal al acestuia, în stare de funcționare.

Medicul Arafat susține că articolul pe care l-a comentat pe facebook „nu înțelege că toate eforturile noastre sunt concentrate la acest moment pentru a găsi echipamente pe care să le achiziționăm de pe o piață care este aproape goală și unde specula și șantajul au ajuns la nivel fără precedent, acestea fiind practicate chiar și la nivel producătorilor, nu numai al ditribuitorilor, indiferent de calitatea cumpărătorului”.

Totuși, articolul citat are mai multe precizări în acest sens, referitoare la penuria de pe piața internațională de echipamente de protecție și de aparatură medicală folosită pentru combaterea coronavirusului.

Raed Arafat consideră că articolul pe care îl vizează arată că ambulanțele, pompierii și secțiile UPU sunt dotate în detrimentul spitalelor. Aceasta, în condițiile în care au fost menționate în articol priorităție de echipare și decidenții. Nu doar în privința măștilor sau mănușilor de protecție, ci și în privința testerelor și a kiturilor pentru identificarea contaminării cu Covid-19.

„După cum au explicat surse politice, de la bun început s-a stabilit că managerii de spitale au libertate deplină să achiziționeze tot în regim de urgență, adică fără licitație, costume de protecție și echipamente medicale. Cum aceștia nu beneficiază de infrastructura pe care a creat-o în timp DSU, practic spitalele, mai ales cele care se află în subordinea administrațiilor locale - primării și consilii județene - au obținut mai greu contracte și, în general, s-au bazat că vor avea la dispoziție stocurile din rezervele de stat”, scria articolul inițial.

Medicul Arafat a dat însă un exemplu care nu infirmă mențiunile din articolul care l-a nemulțumit și despre care susține că dezinformează.

„Ca să dau un exemplu concret,de comun acord cu Ministerul Sănătății, din cele 80.000 măști, 30.000 au fost distribuite structurilor de urgență și 50.000 au fost distribuite către structurile DSP și cele spitalicești, ținta principală fiind secțiile de infecțioase și de terapie intensivă”, a spus dl Arafat. Procentual, șeful DSU admite că aproape 40% din măștile pe care le-a folosit ca exemplu s-au îndreptat către structurile pe care le coordonează - ambulanțe, pompieri, UPU, în vreme ce puțin peste 60% dintre acestea au fost distribuite unor categorii de personal medical cu mult mai numeros decât cel care i se subordonează.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG