Linkuri accesibilitate

Raed Arafat: Intrăm în logica medicinei de dezastre


România - secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, marţi, că presiunea pe sistemul sanitar este în creștere și că, din cauza creșterii numărului zilnic de cazuri de Covid, România intră deja în logica medicinei de dezastre.

„Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă. (...) Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil", a afirmat secretarul de stat Raed Arafat, citat de Agerpres, în cadrul videoconferinţei „Fenomenul SARS-CoV2. Gripa Sezonieră. Vaccinarea", organizată de Profit.ro.

Potrivit acestuia, se va ajunge la zile în care vor intra și 100 de pacienţi în Terapie Intensivă, ceea ce mpune pregătirea sistemului pentru intrarea sa în medicina de administrare a dezastrelor.

El a explicat că a fost elaborat un plan pentru rezolvarea deficitului de de resurse umane pentru angajarea, fără concurs, a celor care au luat examenul de specializare pe terapie intensivă, pneumologie, boli infecţioase, radiologie şi epidemiologie.

„Cu domnul ministru Tătaru am avut discuţii cu mai multe spitale recent pentru creşterea capacităţii de Terapie Intensivă la Bucureşti, dar singurul lucru pe care nu putem să îl creştem brusc este numărul medicilor şi al personalului care se ocupă de cazurile de terapie intensivă. (...) Avem un plan pentru a corecta un pic partea de resurse umane, de a recupera acum toţi medicii care au terminat examenul de specialitate pe ATI, pe urgenţă, pe pneumologie, pe infecţioase, pe radiologie şi epidemiologie, de a-i angaja imediat fără concurs, pentru a crea o forţă de lucru pe care putem să o trimitem acolo unde este nevoie prin detaşare. (...) Sperăm în primă fază vreo 200 de persoane să reuşim să le angajăm, medici vorbim aici, la sfârşit ei să poată să aleagă unde vor să se transfere şi să aibă postul lor pe posturile vacante existente, tot fără concurs. Ordonanţa de urgenţă a fost citită, urmează să fie aprobată chiar în cursul acestei săptămâni", a precizat Arafat.

Secretarul de stat a menţionat că sunt aproximativ 70 de anestezişti care au terminat specialitatea, dar şi medici de urgenţă, care nu au niciun post.

„Partea de resurse umane rămâne partea cea mai serioasă care trebuie să vedem cu o manageriem corect, astfel încât colegii noştri să poată să îşi facă treaba. Trebuie să recunoaştem că este imposibil să ne facem treaba după prevederile Codului muncii, suntem chiar într-o situaţie care nu mai permite acest lucru şi atunci trebuie să ne adaptăm programul, să ne adaptăm modul de lucru, în care să existe şi timpul de odihnă, dar, în acelaşi timp, să existe personal suficient în spitale şi în unităţile sanitare şi în serviciile de urgenţă care să se ocupe de numărul mai mare de pacienţi. Poate că acest aflux de pacienţi va dura cel puţin vreo patru-cinci-şase săptămâni", a indicat Raed Arafat.

România înregistrează un bilanț negativ de 104 decese înregistrate în doar 24 de ore, prima zi în care numărul deceselor depășește pragul de 100. În total, România, țară aflată pe locul doi la mortalitatea din ultimele două săptămâni, are 6.574 de decese.

Alte 4.724 de persoane au fost confirmate cu coronavirus după prelucrarea a 28.876 de teste în ultimele 24 de ore. Lor li se adaugă și rezultatele a 2.952 de teste efectuate anterior și transmise marți. Rata de pozitivare este una în continuare ridicată, de 14,8%.

Pe secțiile de terapie intensivă se află în prezent internați 824 de pacienți cu coronavirus.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG