Plângerea penală vine la doar o zi după jurnaliștii de la Libertatea au dat publicității un video de 20 de minute realizat în primele momente ale intervenției pompierilor la incendiul de la Colectiv. Filmarea a fost făcută de un subofițer ISU și ea nu a fost predată procurorilor care anchetează cazul Colectiv sub motivul că nu le-a fost cerută în mod ”punctual”. Așa cum au spus comandații ISU într-o conferință de presă ținută joi, filmul a fost văzut de un grup restrâns de persoane din instituție și nu a fost făcut public. Motivele sunt lesne de înțeles: degindolada, dezorganizea și întârzierea cu care au reacționat cei de la ISU.
"În urma materialelor video apărute în presă a reieșit faptul că IGSU nu a pus la dispoziția procurorilor toate probele pe care le aveau la dispoziție cu intervenția IGSU în urma incendiului de la Colectiv", arată în plângerea penală reprezentanții grupului Reset.
Privarea anchetatorilor de aceste imagini reprezintă un caz de obstrucționare a justiției, susțin aceștia.
"Am știut cu toții cât de haotică a fost intervenția, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism și de empatie a „salvatorilor”, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund. Suntem singuri și ne avem doar pe noi ! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie și solidaritatea noastră pot (re)construi țara în care vrem să trăim” se spune în plângerea penală.
Secretarul de stat Raed Arafat a spus, joi, într-o postare pe Facebook că nu a văzut filmul și nu știut de el. Cu toate acestea, jurnaliștii de la Libertatea susțin că la cursurile de Masterul Managementului Dezastrelor de la Facultatea de Geografie, Raed Arafat folosește imagini din acest film. Vineri, secretarul de stat a spus că nu va face declarații pe marginea acestui subiect decât după alegerile prezidențiale.
La scurt timp după conferința de presă ținută joi de șefii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Parchetul general a anunțat că nu a avut la dosarul Colectiv filmul respectiv și nici nu știa de el. Parchetul a spus însă că il va cere pentru a fi inclus în dosar.
Cu toate acestea, surse din Parchet, citate de Digi24, afirmă că acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări, iar una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și la imagini. Cei de la ISU au transmis doar câteva cadre filmate în interiorul clubului Colectiv.
Incendiul din clubul Colectiv a izbucnit în seara zilei de 30 octombrie 2015. În tragedie şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, iar alte 146 au fost rănite.
Facebook Forum