Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei a decretat cinci zile de doliu național după găsirea trupurilor președintelui Ebrahim Raisi și al ministrului de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, la locul accidentului de elicopter din nord-vestul Iranului.
Luni, pe 20 mai, televiziunea de stat iraniană a transmis că elicopteruls-a prăbușit din cauza condițiilor meteorologice defavorabile. Nu se știe deocamdată câți oameni erau la bordul aparatului de zbor prăbușit.
Mohammad Mokhber, prim vicepreședinte al Iranului, a fost numit de către Khamenei în funcția de președinte interimar. Conform legilor iraniene, în cazul decesului președintelui, puterea e transferată primului vicepreședinte.
Ministrul adjunct al Externelor, Ali Bagheri Kani, a preluat funcția de ministru, scrie presa iraniană.
Agenția de presă de stat IRNA scrie că la bordul elicopterului ar fi fost și guvernatorul Provinciei Azerbaijandul de Est, precum și alți oficiali și gărzile lor de corp.
Președintele iranian, Ebrahim Raisi, se întorcea din zona de graniță a Iranului cu Azerbaidjanul, unde participase, împreună cu omologul său azer, Ilham Aliyev, la inaugurarea a două baraje.
Guvernul iranian a transmis duminică, 19 mai, că elicopterul în care se afla președintele era unul dintre cele trei din convoiul care zbura de la granița cu Azerbaidjanul.
Două dintre cele trei elicoptere au aterizat în siguranță în orașul Tabriz, dar al treilea, cel care îi transporta pe președinte și alți oficiali, nu a ajuns în oraș.
Incidentul a declanșat o operațiune masivă de căutare care a fost îngreunată semnificativ de vremea nefavorabilă.
Mai multe țări au oferit ajutor pentru misiunea de salvare, inclusiv Rusia, Azerbaidjan și Armenia. Turcia a trimis, de asemenea, o echipă de salvare montană în Iran.
Potrivit agenției de presă DPA, au apărut apoi speculații cu privire la cauza accidentului. Variantele posibile sunt vremea nefavorabilă, o defecțiune tehnică a elicopterului sau chiar sabotajul. Deocamdată, autoritățile de la Teheran nu au precizat oficial care ar putea fi cauza accidentului.
Televiziunea de stat iraniană nu a oferit nici o cauză imediată a accidentului, transmite The Associated Press (AP).
Guvernul iranian a convocat luni o „reuniune urgentă” în urma accidentului, potrivit agenției iraniene de știri de stat, IRNA.
Dacă un președinte moare în funcție, constituția Republicii Islamice spune că prim-vicepreședintele preia funcția pentru o perioadă interimară de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem.
Noi alegeri prezidențiale ar urma să aibă loc la sfârșitul celor 50 de zile
Vicepreședintele iranian Mohammad Mokhber a prezidat deja o întâlnire duminică seara, după ce elicopterul prezidențial a dispărut.
Conform protocolului, odată cu moartea lui Raisi, Mokhber este cel care ar trebui să preia puterea, dar are nevoie de aprobarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Moment dificil pentru Orientul Apropiat și Iran
Moartea lui Raisi vine într-un moment dificil pentru Orientul Mijlociu și Iran, notează CNN.
Războiul Israelului împotriva Hamas și catastrofa umanitară ulterioară din Gaza din ultimele șapte luni au inflamat opinia globală și au dus la creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu.
De asemenea, a scos la iveală un război din umbră de zeci de ani între Iran și Israel.
Luna trecută, Iranul a lansat un atac fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului, primul său atac direct asupra țării. Atacul a fost un răspuns la un atac aerian israelian asupra consulatului Iranului din Damasc, în care a fost ucis un comandant de top din Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului.
Israelul a ripostat o săptămână mai târziu lovind ținte din afara orașului iranian Isfahan, unde se află capacități nucleare ale Iranului. Lovitura a fost însă una limitată și calibrată.
Iranul a fost de asemenea zguduit de demonstrațiile conduse de tineri împotriva conducerii clericale după ce o femeie, Mahsa Amini, a murit în 2022, în custodia poliției moralității din Iran.
Autoritățile iraniene au lansat de atunci o represiune extinsă împotriva disidenței ca răspuns la proteste.
Reacții internaționale
Pakistanul a anunțat zi de doliu național după moartea președintelui Raisi.
„Eu, împreună cu guvernul și poporul pakistanez, transmitem cele mai profunde condoleanțe și simpatii națiunii iraniene pentru această pierdere teribilă”, a scris prim-ministrul pakistanez, Shehbaz Sharif, luni, pe platforma socială X.
Prim-ministrul indian, Narendra Modi, s-a declarat profund întristat și șocat de vestea morții președintelui iranian Ebrahim Raisi.
„India este alături de Iran în acest moment de durere”, a declarat Modi într-o postare pe platforma socială X.
Prim-ministrul irakian, Mohammed Shia al-Sudani, a cărui coaliție guvernamentală este apropiată de Teheran, și-a exprimat „marea tristețe” după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a altor persoane într-un accident de elicopter.
Un lider Houthi din Yemen a deplâns luni moartea președintelui iranian și a celorlalți înalți oficiali.
„Cele mai profunde condoleanțe poporului iranian și conducerii iraniene”.
Iranul este principalul susținător al rebelilor Houthi în războiul lor de ani de zile împotriva guvernului yemenit recunoscut internațional, care este susținut de o coaliție militară condusă de Arabia Saudită.
Organizația Hamas a transmis un comunicat în care își arată „condoleanțele profunde și solidaritatea după această „pierdere imensă”. Hamas a mulțumit liderilor iranieni pentru că susțin cauza palestiniană și rezistența împotriva Israelului.
Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, a transmis condoleanțe pentru moartea președintelui și ministrului de externe din Iran.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a transmis la rândul său un mesaj în care subliniază că președintele Raisi și ministrul de Externe iranian au fost mereu „prieteni adevărați ai Rusiei”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.