Linkuri accesibilitate

Raluca Turcan: Guvernul nu poate asigura măști pentru toți profesorii și elevii


Vicepremierul Raluca Turcan
Vicepremierul Raluca Turcan

Măștile de protecție achiziționate de Guvern se vor îndrepta către categoriile defavorizate, a arătat vicepremierul Raluca Turcan, care a subliniat că este imposibil ca ele să meargă către toți profesorii și toți elevii din România.

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măşti gratuite din partea statului, prin achiziţia făcută de Ministerul Sănătăţii. Din perspectiva Guvernului, noi punem bani la dispoziţie autorităţilor publice locale, să facă un stoc minim de măşti şi materiale dezinfectante în fiecare şcoală, pentru situaţii de avarie, să spunem, îşi uită măscuţa copilul, e dintr-o familie mai săracă, i s-au terminat măştile, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a declarat vicepremierul, în cadrul unei deplasări la Sibiu, citată de Mediafax.

Raluca Turcan a precizat că Guvernul va deconta 50 de milioane de euro autorităţilor publice locale şi inspectoratelor şcolare judeţene pentru achiziţionarea de măşti şi dezinfectanţi necesare în şcoli, odată cu începutul de an şcolar.

„După cum aţi văzut în ghidul pe care l-am prezentat deja public, dorim ca masca să fie obligatorie începând cu învăţământul primar, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, ceea ce înseamnă că în fiecare şcoală este necesar să existe un stoc de măşti, astfel încât, dacă sunt copii din familii defavorizate, dacă îşi uită măscuţa acasă, să poată să primească din partea şcolii şi un produs de protecţie sanitară, cum este masca, dar să se şi dezinfecteze, aşa cum prevede acest regulament pus în dezbatere”, a mai spus Turcan.

Ea a precizat că, pe lângă cele 250.000 de tablete achiziționate deja de Ministerul Educației, Guvernul va deconta cumpărarea de autoritățile locale a încă 500.000 de tablete şi laptopuri.

Raluca Turcan a precizat că nu s-a discutat despre schimbarea declarației pe proprie răspundere pe care părinții trebuie să o completeze ca să își trimită copiii la școală.

„Nu am discutat în momentul acesta schimbarea acestei declaraţii, cert este că mesajul acesta este: părintele este la fel de responsabil aşa cum a fost şi în perioada de examene, aşa cum părintele a fost şi în perioada pandemiei, la fel trebuie să fie şi la începutul de an şcolar, da, să declare pe proprie răspundere, dacă sunt conştienţi de faptul că atunci când îşi trimit copilul la şcoală, acesta trebuie să fie sănătos sau să nu aibă simtomatologie”, a adăugat vicepremierul.

Cu o zi înainte, ministrul Educației, Monica Anisie, spunea că declarația pe propria răspundere pe care părinții trebuie să o completeze când duc copiii la școală nu reprezintă o derobare de răspundere a autorităților. În același timp însă, Anisie afirmă că aceiași părinți trebuie să-și asume o răspundere față de starea pe care o au copiii în timpul pandemiei.

Într-un interviu la televiziunea publică, Anisie a spus că declarația ar trebui să includă și o sintagmă de tipul „după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav.

XS
SM
MD
LG