Linkuri accesibilitate

Avionul ucrainean a fost doborât de Iran, spun oficiali americani


Avionul ucrainean a fost doborât din greșeală de o rachetă iraniană, spun oficialii SUA
Avionul ucrainean a fost doborât din greșeală de o rachetă iraniană, spun oficialii SUA

Oficiali americani sunt citați în timp ce spun că ei consideră că avionul ucrainean de pasageri care s-a prăbușit în Iran a fost doborât din greșeală de o rachetă iraniană.

Zborul Ukrainian International Airlines PS 752 s-a prăbușit pe 8 ianuarie, la scurt timp după decolarea sa din capitala Iranului, Teheran, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord, potrivit agențiilor de știri, citate de rferl.org.

Tragedia a survenit atacului cu rachete al Iranului asupra a două baze din Irak care adăposteau forțe americane.

Oficiali americani au spus că sunt convinși că sistemele iraniene de apărare aeriană au doborât accidental avionul Boeing 737-800, pe baza satelitului, radarului și datelor electronice, scrie presa americană.


Newsweek citează un oficial de la Pentagon și un înalt oficial de informații din SUA, precum și un oficial irakian de informații, care spun că ei cred că avionul ucrainean a fost lovit de o rachetă Tor, fabricată în Rusia.

CBS News citează un ofițer de informații din SUA, care a declarat că un satelit a detectat „blocaje” în infraroșu a două lansări de rachete, urmate de o altă lovitură a unei explozii.

Pentagonul a refuzat să comenteze.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a spus că are „suspiciuni” cu privire la accident, spunând că avionul „zbura într-o zonă destul de dură și cineva ar fi putut să greșească”.

Oleksiy Danilov, cel mai înalt oficial al securității din Ucraina, a declarat anterior că examinează dacă un atac cu rachete a doborât aeronava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG