Linkuri accesibilitate

Raport : În 51 de spitale din România nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere


Întreruperea de sarcină se face oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București, arată raportul
Întreruperea de sarcină se face oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București, arată raportul

România este unul dintre statele care are o legislație care permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină, fie ele la cerere sau în scop medical. Cu toate acestea, în practică, 51 de spitale din 29 de județe nu fac avort, din diferite motive, arată rezultatele unui studiu.

Raportul „Refuzul la Efectuarea Avortului la Cerere în România 2019”, realizat de Centrul Filia în parteneriat cu ECPI, citat de Edupedu.ro, arată că din cele 158 de spitale publice care au fost contactate și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină, nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe, reprezentând 32.2% din spitalele care au răspuns la sondaj.

Printre acestea se numără: Spitalul Municipal Onești, Spitalul Municipal Pașcani, Spitalul de Urgență Vaslui, Spitalul Județean de Urgență Călărași, Spitalul Municipal Medgidia, dar și Spitalul Universitar de Urgență București.

Mai mult, nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe, adică 22.7%. Întreruperea de sarcină se face oricând în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București, echivalentul a 25.3% din spitalele care au răspuns la sondaj.

Autorii raportului au observat o creștere a numărului de medici din spitalele de stat care refuză să efectueze întreruperi de sarcină la cerere. „„Boicotul cadrelor medicale cu privire la avort a ieșit din zona motivelor de conștiintă ori religioase (invocate până acum). Sunt aduse în discuție motive de tip financiar-birocratice: lipsa unui spațiu adecvat în spitale; lipsa asigurărilor de malpraxis; lipsa acordării sprijinului financiar (neplata acestui serviciu direct către medici/nedecontarea lui de către CNAS)”, mai este menționat în raport.

Printre alte motive invocate se numără și faptul că „avortul nu ar trebui practicat în aceste timpuri, mai avansate în termeni de mentalități” sau că „femeile azi au acces la servicii de planning și educație sexuală”.

Cele mai afectate de această situație, susțin autorii raportului, sunt în special femeile din zone vulnerabile, din comunități rurale, care din considerente de natură financiară nu pot opta pentru sistemul privat pentru a face întreruperi de sarcină și nici nu au acces la un sistem eficient, gratuit, care să le asigure accesul la contracepție.

Documentarea raportului a fost realizată pe baza unei cercetări prin apeluri telefonice. Apelurile au fost efectuate în preajma sărbătorilor Pascale, mai puțin în județul Vaslui, unde cercetarea a fost realizată ulterior. În total, echipa de cercetare a contactat spitale publice din 165 de orașe plus municipiul București.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG