Linkuri accesibilitate

RAPORT: Aproape 15.000 de cazuri de abuz sau neglijare a copiilor au fost raportate în 2018 la DGASPC


Abuzul și neglijarea copiilor sunt probleme stringente care ating cifre îngrijorătoare în România, arată un raport al Salvați Copiii, realizat împreună cu Avoctul Poporului. Abandonul școlar, traficul de minori și nevoile educaționale speciale reprezintă alte probleme majore.

Aproape 15.000 de cazuri de abuz și neglijare au fost raportate de către DGASPC-uri în 2018. 94% din cazurile de abuz și neglijare au loc în familie, se arată în raportul realizat de Organizația Salvați Copiii, împreună cu Avocatul Poporului, citat de Medifax.

Din sondaj reiese că numărul real al copiilor-victime este mult mai mare, majoritatea cazurilor nefiind referite de către serviciile sociale sau alți specialiști care lucrează cu copiii (cadre didactice, medici etc.).

Portivit datelor de sondaj, două treimi dintre copii au fost supuși abuzului emoțional și abuzului fizic ușor ca forme de disciplină. Nefiind conștienți de efectele negative ale acestor comportamente asupra copiilor, părinții utilizează aceste forme de abuz pentru a corecta comportamentul copiilor.

În ceea ce privește violența în școli, aproximativ unul din trei copii din ciclurile gimnazial și liceal spun că au fost supuși unor forme de violență fizică sau psihologică în școală. O proporție și mai mare a fost a victimelor din mediul online. Violența repetată asupra copiilor poate avea repercusiuni grave pentru sănătatea lor mintală și performanța scolară, arată studiul.

Și traficul de copii reprezintă una din temele analizate în raportul realizat de Organizația Salvați Copiii, împreună cu Avocatul Poporului, fiind înregistrare și în acest caz cifre îngrijorătoare. Dintre toate victimele traficului de persoane identificate de autorități, mai mult de jumătate sunt minori. Minorii sunt traficați atât intern cât și internațional în scopul exploatării sexuale, pentru săvârșirea de infracțiuni (furt, înșelăciune etc.) și pentru exploatare prin muncă, se arată în raport.

Și în ceea ce privește copiii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, există foarte multe probleme. Conform datelor ANPDCA, în România, există 65.731 copii cu dizabilități. Cifra nu include însă copiii ai căror părinți nu au făcut demersuri pentru încadrarea oficială într-un grad de handicap. Incidența neșcolarizării este de 7 ori mai mare în rândul persoanelor cu dizabilități decât în rândul populației generale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG