Linkuri accesibilitate

Raport | Foamete acută pentru peste 155 de milioane de oameni în 2020


Un muncitor transportă un sac cu făină la un depozit de cereale.
Un muncitor transportă un sac cu făină la un depozit de cereale.

Cel puțin 155 de milioane de oameni din 55 de țări s-au confruntat în anul 2020 cu foamete acută. Asta a însemnat cu 20 de milioane mai mulți decât în 2019, potrivit constatărilor Raportului Global privind Crizele Alimentare lansat joi, 6 mai.  

Raportul prezentat de agenția Global Network Against Food Crises (GNAFC) - o alianță formată din agențiile guvernelor internaționale și ONG-uri precum World Food Program (WFP) - relevă cea mai gravă situație din ultimii cinci ani privind instabilitatea alimentară la nivel global. Iar criza e de așteptat să se înrăutățească în 2021.

Raportul sesizează impactul complex pe care l-au avut zonele de conflict, condițiile meteorologice extreme și șocurile economice, împreună cu pandemia de COVID-19 asupra foametei în lume. Printre teritoriile afectate de situațiile de urgență se numără țări ca Afganistan, Republica Democratică Congo, Sudan și Yemen. Cel puțin 2 milioane de oameni în fiecare dintre aceste țări se află în situații critice.

Raportul măsoară gravitatea circumstanțelor unei țări în funcție de accesul grupurilor afectate la alimente. Rezultatele sunt plasate apoi pe trepte de gravitate a situației, de la nivelul unu, la nivelul cinci:

  • Nivelul 1 reprezintă o situație minimă de criză, unde gospodăriile sunt văzute ca având acces la alimente fără a trebui să aplice strategii de adaptare.
  • Nivelul 2 reprezintă un acces mai redus la alimente, unde doar minimul necesar este atins.
  • Familiile și gospodăriile care se află la nivelul 3 au lipsuri mari în ceea ce privește consumul de alimente. Cei care se află în această categorie sunt în risc ridicat de epuizarea a mijloacelor de subzistență.
  • La nivelul 4 de urgență se află grupurile care au un risc de malnutriție acută foarte ridicat. Mortalitatea la aceste grupuri este mult mai ridicată. Cel puțin 28 de milioane de oameni în 38 de țări s-au aflat în această situație de urgență potrivit analizei efectuate de către GNAFC.
  • Nivelul 5 reprezintă nivelul de catastrofă/foamete. Lipsa de alimente și de nutriție este extremă la aceste grupuri. Înfometarea, moartea, sărăcia și malnutriția acută sunt observate în grade extrem de ridicate la aceste grupuri.

Potrivit raportului, 133.000 de oameni s-au aflat în această ultimă situație în Burkina, Sudanul de Sud și Yemen. Se prognozează că, din cauza condițiilor create de pandemia de COVID-19, peste 142 de milioane de oameni în 40 dintre țările menționate de raport se vor afla în faza a 3-a de urgență în 2021. Cel puțin 155.000 se vor afla în situații de catastrofă extremă (nivelul 5) până la mijlocul lui 2021, mai prevede raportul.

Țările cele mai grav afectate sunt:

  • Republica Democratică Congo
  • Yemen
  • Afghanistan
  • Republica Arabă Siriană
  • Sudan
  • Nigeria
  • Etiopia
  • Sudanul de Sud
  • Zimbabwe
  • Haiti

„Cele mai mari frici ale noastre s-au adeverit. Foametea acută, foametea cronică și sărăcia extremă sunt în creștere. Milioane de oameni rămân în pragul foametei din cauza conflictelor. Nu se întrezărește niciun sfârșit dacă nu rezolvăm conflictele. Până atunci, fără acțiune imediată, milioane de oameni vor muri de foame - fereastra pentru a evita foametea se închide rapid”, a spus Arif Husain, economist șef al Programului Alimentar Mondial (PAM).

Într-o declarație comună, Uniunea Europeană, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (USAID) și PAM arată că: „Perspectivele pentru 2021 și ulterior sunt sumbre".

Peste 75 de milioane de copii din cele 55 de țări aflate în crize alimentare au suferit de întreruperi în creștere din cauza malnutriției, fiind prea scunzi pentru vârsta de sub cinci ani. 15 milioane de copii au suferit de malnutriție acută cu scădere substanțială în greutate.

*Articol redactat de Irina Breilean, stagiar Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG