Linkuri accesibilitate

Raport Freedom House: Libertatea globală a scăzut în ultimul an. Care e situația în România


România se află printre țările unde libertatea nu a scăzut în ultimul an.
România se află printre țările unde libertatea nu a scăzut în ultimul an.

Libertatea globală a scăzut în 2023, pentru al 18-lea an consecutiv, pe măsură ce drepturile politice și libertățile civile s-au deteriorat în 52 de țări. Acestea reprezintă 20% din populația lumii, potrivit unui raport publicat de Freedom House.

Scăderile au fost atât larg răspândite, cât și severe, încât au eclipsat îmbunătățirile observate în alte 21 de țări, avertizează raportul.

Printre problemele cele mai larg răspândite la nivel global, care au dus la declinul libertății, se află îngrădirea alegerilor libere, inclusiv violența și manipularea votului.

În țări precum Cambodgia, Guatemala, Polonia, Turcia și Zimbabwe, oficialii în funcție au încercat să controleze competiția electorală, să-și împiedice adversarii politici să candideze sau să preia puterea după ziua alegerilor. Astfel de eforturi nu au reușit totuși să blocheze schimbări în guvern în Guatemala și Polonia.

Războaiele pun libertatea în pericol

În întreaga lume, conflictele violente – adesea conduse de agresiuni autoritare – au provocat moarte și distrugere și au pus libertatea în pericol, notează raportul Freedom House.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a continuat pentru al doilea an, degradând și mai mult drepturile de bază în zonele ocupate și provocând o represiune mai intensă în Rusia.

Mai mult, civilii au suportat greul războiului civil rezultat din lovitura militară din 2021 din Myanmar și al luptei brutale dintre facțiunile militare și paramilitare rivale din Sudan.

De cealaltă parte, negarea drepturilor politice și a libertăților civile în teritoriile disputate, la nivel global, a afectat gradul de libertate al oamenilor.

În general, reprimarea libertăților în teritoriile în litigiu a fost săvârșită de regimuri autocratice, dar și guverne alese democratic, cum sunt cele din Israel și India, au fost complice la încălcarea drepturilor fundamentale în Cisiordania și Fâșia Gaza, respectiv în Cașmirul administrat de India.

Cea mai mare scădere a scorului pentru libertate a suferit-o regiunea Nagorno-Karabah, notează raportul Freedom House. Această deteriorare survine după ce întreaga populație de 120.000 de etnici armeni a fost forțată să fugă sub presiunea intensă a armatei azere.

Urmează Niger, care unde libertățile s-au diminuat ca urmare a unei lovituri de stat militare care a răsturnat guvernul ales democratic în iulie.

Celelalte scăderi majore în materie de libertate ale anului 2023 au avut loc în Tunisia, Peru, Sudan sau Ecuadorul.

România e plasată de raportul Freedom House în categoria țărilor libere.

Rusia și controlul alegerilor

Raportul Freedom House are un capitol dedicat libertății alegerilor. Documentul arată că una dintre cele mai răspândite metode de manipulare a votului este controlul candidaților care apar pe buletinul de vot.

Această abordare permite liderilor autoritari să mențină o aparență de competiție în alegeri, dar, în realitate, cetățenii pierd de fapt dreptul de a alege liber,

Astfel, în Rusia, Vladimir Putin va câștiga fără îndoială următoarele alegeri prezidențiale din Rusia în martie 2024, se arată în raport.

Freedom House transmite că Guvernul de la Moscova a folosit instrumente legale pentru a menține opoziția politică partide și candidați în afara votului. Mai mult, autoritățile din Rusia au trimis la închisoare activiști și politicieni, au închis toate instituțiile de presă independente și controlează justiția.

De la invazia pe scară largă al Ucrainei, Kremlinul și-a intensificat controlul intern, urmărind să restrângă și expresia politică publică a oamenilor, inclusiv în discuţiile lor private.

Un alt exemplu de eliminarea a opoziției citat de Freedom House este excluderea candidatului opoziției în alegerile prezidențiale din 2023, din Cambodgia.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG