Amenințarea actuală la adresa democrației pe tot globul este produsul a 16 ani consecutivi de declin al libertății, arată raportul Freedom House intitulat „Expansiunea globală a guvernării autoritare”.
Un total de 60 de țări au suferit scăderi în ultimul an, în timp ce în doar 25 libertatea cetățenilor s-a îmbunătățit. În prezent, aproximativ 38% la sută din populația globului trăiește în țări care nu sunt libere, cel mai mare procent din 1997 până în prezent. Doar aproximativ 20% trăiesc acum în țări libere.
În ultimii 17 ani, numărul țărilor și teritoriilor care primesc un scor de 0 din 4 pe indicatorul privind libertatea presei a crescut de la 14 la 33, în condițiile în care jurnaliștii se confruntă cu atacuri persistente din partea autocraților și a susținătorilor acestora, primind în același timp o protecție inadecvată împotriva intimidării și violenței chiar și în unele democrații.
Decalajul dintre numărul de țări care au înregistrat îmbunătățiri globale ale drepturilor politice și ale libertăților civile și cele care au înregistrat scăderi globale pentru 2022 este cel mai redus din ultimii 17 ani, arată raportul.
„Libertatea globală se confruntă cu o amenințare îngrozitoare. În întreaga lume, dușmanii democrației liberale – o formă de autoguvernare în care drepturile omului sunt recunoscute și fiecare individ are dreptul la tratament egal conform legii – își accelerează atacurile. Regimurile autoritare au devenit mai eficiente în a coopta sau eluda normele și instituțiile menite să susțină libertățile de bază și în a oferi ajutor celorlalți care doresc să facă același lucru.”
În țările cu democrații de lungă durată, forțele interne au exploatat deficiențele sistemelor lor, distorsionând politica națională pentru a promova ura, violența și puterea nestăpânită, spune Freedom House.
„Acele țări care s-au luptat în spațiul dintre democrație și autoritarism, între timp, se înclină din ce în ce mai mult către acesta din urmă. Ordinea globală se apropie de un punct de cotitură”, arată sursa citată.
România are un scor de 35 pentru drepturi politice și de 48 pentru libertăți civile și un scor total de 83.
Războiul de agresiune al Moscovei a dus la atrocități devastatoare privind drepturile omului în Ucraina.
Noile lovituri de stat și alte încercări de subminare a guvernului reprezentativ au destabilizat Burkina Faso, Tunisia, Peru și Brazilia.
Loviturile de stat din anii precedenți și represiunea în curs de desfășurare au continuat să diminueze libertățile de bază din Guineea și să le constrângă pe cele din Turcia, Myanmar și Thailanda, printre altele.
Burkina Faso, cu două lovituri de stat în 2022, a obținut cea mai mare scădere a scorului. Țara a pierdut un total de 23 de puncte pe scara de 100 de puncte a raportului, urmată de Ucraina, care a pierdut 11 puncte ca urmare a invaziei distructive a Moscovei.
Celelalte scăderi majore ale anului au avut loc în: Tunisia (−8), Nicaragua (−4), Guineea (−4), El Salvador (−3), Ungaria (−3), Mali (−3), Rusia (−3) și Insulele Solomon (−3). Două țări au suferit scăderi ale statutului lor general de libertate: Peru s-a mutat de la liber la parțial liber, iar Burkina Faso s-a mutat de la parțial liber la nu este liber.
Columbia a primit cea mai mare îmbunătățire a scorului anului, urmată de Slovenia și Kosovo. Primele îmbunătățiri din 2022 au avut loc în Columbia (+6), Slovenia (+5), Kosovo (+4), Kenya (+4), San Marino (+4), Lesotho (+3), Malaezia (+3), Filipine (+3) și Zambia (+3). Două țări, Columbia și Lesotho, au primit upgrade-uri în statutul lor general de libertate, trecând de la parțial gratuit la liber.
Încălcarea libertății de exprimare a fost mult timp un factor-cheie al declinului democratic global.
Anul trecut, libertatea presei a fost pusă sub presiune în cel puțin 157 de țări și teritorii.
Nici cu libertatea personală de exprimare lucrurile nu stau mai bine. Scorurile pentru un indicator conex referitor la libertatea de exprimare personală au scăzut, de asemenea, de-a lungul anilor, pe fondul invadării intimității, a hărțuirii și a intimidării, precum și prin acordarea unor stimulente pentru autocenzura online și offline.
În ultimii 50 de ani, democrațiile consolidate nu numai că au apărut din medii profund represive, dar s-au dovedit a fi remarcabil de rezistente în fața noilor provocări.
Deși democratizarea a încetinit și a întâmpinat regrese în ultimele decenii, oamenii obișnuiți din întreaga lume, inclusiv în medii opresive precum Iran, China și Cuba, continuă să-și apere drepturile împotriva autoritarismului.