Linkuri accesibilitate

Raport ONU: Prețul alimentelor, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu


Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, prețul alimentelor se află la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.
Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, prețul alimentelor se află la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.

Prețurile alimentelor au crescut la nivel global în luna mai. A fost înregistrată o creștere consecutivă timp de 12 luni, atingându-se cea mai înaltă cotă din septembrie 2011, potrivit agenției alimentare a Organizației Națiunilor Unite. 

Rezultatele publicate de ONU se bazează pe Indicele FAO al prețurilor alimentare (FFPI). Indexul este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale a unui coș de produse alimentare. Se compune din media a cinci indici ai prețurilor grupurilor de mărfuri ponderate de cotele medii de export ale fiecăruia dintre grupuri.

FFPI se bazează pe fluctuația prețurilor la cereale, ulei, produse lactate, carne și zahăr. Au existat creșteri ale prețurilor pentru toate aceste componente dar cele mai semnificative creșteri au fost la prețurile uleiului, al cerealelor și al zahărului.

A fost înregistrată o medie de 127,1 de puncte luna trecută față de 121,3 în aprilie.

Pandemia a afecta în ultima perioadă furnizorii de produse, lucru care a încetinit producția. Ca urmare a producției lente și a creșterii cerinței piețelor, costurile alimentelor au crescut. La creșterea costurilor au mai contribuit și lipsa forței de muncă și întreruperile pieței datorită restricțiilor de circulație impuse de pandemie.

Media FFPI de acum 10 ani fusese de 106.7 de puncte. În mai 2021, aceasta crescuse la 127.1. Conform indicelui, creșterea anuală înregistrată în luna mai fusese de 39.7% - cea mai mare creștere înregistrată din octombrie 2010.

Prețul cărnii crescuse cu 9,6 puncte față de index-ul din mai 2020. Costurile produselor lactate crescuseră cu 26,4 puncte. Cele mai semnificative creșteri au fost sesizate la costurile cerealelor (+35,6 față de 2020), costurile uleiurilor (+96,9 față de 2020) și costurile zahărului (+38,9 față de 2020).

În medie, FFPI a ajuns în mai 2021 la 127,1 puncte adică o creștere de 5,8 puncte față de cifrele din aprilie. Creșterea față de anul trecut este de 36,1 puncte.
În medie, FFPI a ajuns în mai 2021 la 127,1 puncte adică o creștere de 5,8 puncte față de cifrele din aprilie. Creșterea față de anul trecut este de 36,1 puncte.

Această creștere a marcat, de asemenea, cea de-a douăsprezecea creștere lunară consecutivă a valorii FFPI, la cea mai mare valoare din septembrie 2011, aducând indicele cu doar 7,6 la sută sub valoarea sa maximă de 137,6 puncte înregistrate în februarie 2011.

Experții au avertizat că cererea ridicată și producția scăzută vor duce la creșterea inflației pe măsură ce economiile vor ieși din blocare.

Cu toate acestea, unele industrii ar putea vedea o redresare puternică. Conform previziunilor FAO, producția mondială de cereale în acest an ar putea crește, lucru care ar putea ajuta la reducerea presiunilor cauzate de creșterea prețurilor alimentelor. FAO prevede producția a aproape 2.821 miliarde de tone de cereale în 2021- un nou record și o creștere de 1,9% față de nivelurile din 2020.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG