Linkuri accesibilitate

Raport | Represiunea jurnaliștilor din Belarus: bătăi, amenzi, arestări


Poliția îi reține frecvent pe protestatarii din Belarus.

Un raport publicat, luni, de ONG-ul internațional pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) arată că abuzurile autorităților la adresa jurnaliștilor independenți din Belarus s-au amplificat în ultimele 5 luni. Aceștia sunt deținuți în mod arbitrar și bătuți, amendați, condamnați pe motive politice, iar la birourile și locuințele lor se organizează raiduri.

Represiunea, arată raportul, este parte a eforturilor guvernamentale de a bloca relatările despre încălcarea drepturilor omului și despre protestele pașnice din întreaga țară, organizate cu începere din august 2020. Protestatarii și opoziția din Belarus contestă alegerile din vara trecută, în urma cărora preşedintele Aleksandr Lukaşenko și-a adjudecat un al șaselea mandat.

De la începutul protestelor până acum, peste 30.000 de persoane au fost reținute, sute au fost bătute, câteva ucise. Există acuzații frecvente de tortură, iar cei mai mulți politicieni din opoziție au fost fie arestați, fie forțați să părăsească țara. „În loc să ofere dreptate în urma abuzurilor și brutalității poliției, autoritățile din Belarus îi aduc în fața justiției pe jurnaliștii care relatează despre subiectele delicate”, spune Hugh Williamson, directorul pentru Europa și Asia Centrală al Human Rights Watch.

Organizația a intervievat 10 jurnaliști independenți, precum și pe avocații și rudele acestora.

În luna decembrie, organizația „Reporteri Fără Frontiere” a descris Belarus drept cel mai periculos loc pentru jurnaliști.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Când preoții trec de la teorie la faptă. Școala de șah de la biserică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
XS
SM
MD
LG