Linkuri accesibilitate

Raport Yale: Rusia a reținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni în tabere de „reeducare politică”


O jucărie cu pete de sânge fotografiată după atacul cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk, în care au murit 59 de persoane, inclusiv 5 copii, și a rănit peste 100 de oameni. Kramatorsk, Ucraina, 8 aprilie 2022.
O jucărie cu pete de sânge fotografiată după atacul cu rachete rusești asupra gării din Kramatorsk, în care au murit 59 de persoane, inclusiv 5 copii, și a rănit peste 100 de oameni. Kramatorsk, Ucraina, 8 aprilie 2022.

Rusia a deținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni în peste 40 de locuri din Rsuia și Crimeea. Scopul a fost de reeducare politică, potrivit unui raport susținut de SUA și publicat marți.

Raportul, realizat de cercetători de la Universitatea Yale, a identificat cel puțin 43 de tabere și alte facilități, care fac parte dintr-o „rețea sistematică pe scară largă” operată de Moscova de la invazia Ucrainei din februarie 2022.

Mii de copii au fost ținuți în aceste locuri, inclusiv cei cu părinți sau cu tutelă familială clară și chiar și cei considerați orfani, pe lângă cei care se aflau în grija instituțiilor de stat ucrainene înainte de invazie și cei a căror custodie era neclară sau incertă din cauza războiului.

„Scopul principal al taberelor pe care le-am identificat pare să fie reeducarea politică”, a declarat Nathaniel Raymond, unul dintre cercetători, potrivit Reuters.

„Ceea ce este documentat în acest raport este o încălcare clară a celei de-a patra Convenții de la Geneva”, care protejează civilii în timp de război, a completat acesta.

El a spus că ar putea fi, de asemenea, o dovadă că Rusia a comis acte de genocid în timpul războiului său din Ucraina, deoarece transferul copiilor în scopul schimbării, modificării sau eliminării identității naționale poate constitui un act component al crimei de genocid.

Pregătire militară pentru copii de 14 ani

Unii dintre copii au fost mutați prin sistemul rusesc și adoptați de familii din Rusia sau mutați în centre de plasament din această țară, se mai arată în raport.

Cel mai tânăr copil identificat în cadrul programului rusesc avea doar patru luni, iar unele tabere ofereau pregătire militară unor copii de doar 14 ani, a mai spus Nathaniel Raymond.

Cercetătorul a adăugat că nu au găsit dovezi că acești copii au fost ulterior desfășurați în luptă.

Procurorii ucraineni au declarat că examinează acuzațiile de deportare forțată a copiilor ca parte a eforturilor de a construi un act de acuzare de genocid împotriva Rusiei.

Într-un răspuns la acest raport, Ambasada Rusiei la Washington a declarat că Rusia „acceptă” copii forțați să fugă din Ucraina.

„Facem tot posibilul să păstrăm persoanele minore în familii, iar în cazurile de absență sau deces al părinților și rudelor - să transferăm orfanii sub tutelă”, a declarat ambasada.

Cu toate acestea, raportul mai arată că sistemul de lagăre și adopția de către familii rusești a copiilor ucraineni luați din țara lor natală „pare să fie autorizat și coordonat la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus”, începând cu președintele Vladimir Putin și până la oficiali locali „de la un capăt la altul al Rusiei”.

Raportul a fost realizat de Laboratorul de cercetare umanitară al Școlii de sănătate publică a Universității Yale, ca parte a unui proiect susținut de Departamentul de Stat american, care a examinat încălcările drepturilor omului și crimele de război de care Rusia este acuzată.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a indicat că ar putea fi luate măsuri împotriva a 12 persoane despre care raportul spune că nu sunt încă sub incidența sancțiunilor americane.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG