Linkuri accesibilitate

Cum a împărțit PNL felia puterii la Vila Lac. Orban a cerut Congres fizic, nu online


Ludovic Orban, președintele PNL

După aproape patru ore de discuții la Vila Lac, liberalii și-au împărțit funcțiile de secretari de stat și șefi de agenții. Procedura aleasă a fost simplă: în funcție de scorul de la alegeri, pe rând, fiecare șef de organizație a cerut posturi în Guvern. Prima tragere a avut-o președintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu.

Ludovic Orban i-a chemat la liberali la Vila Lac pentru ca partidul să împartă funcțiile revenite în urma negocierilor din Coaliția de guvernare. Cu toate acestea, primul mesaj care a venit din partea președintelui PNL a fost despre Congresul ordinar al partidului, care va avea loc în acest an. Miza lui Ludovic Orban este de a calma lucrurile în interior și de opri valul de nemulțumire manifestat la sfârșitul anului trecut.

Starea de tensiune a fost una ridicată în ultima perioadă, mai multe voci reproșându-i lui Ludovic Orban că a negociat în interes personal la formarea Guvernului. Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman sau Robert Sighiartău nu au fost prezenți la întâlnirea de astăzi, la ea fiind invitați doar președinții organizațiilor județene.

„Ludovic Orban a luat primul cuvântul și a spus că nu se poate organiza un Congres online, că avem nevoie de un Congres cu prezență fizică. Concluzia a fost că Congresul ordinar se va organiza cât se poate de repede, dar în condiții de siguranță din punct de vedere sanitar”, au declarat pentru Europa Liberă surse participante la ședința PNL.

Scopul actualei conduceri este de a tăia elanul puciștilor, care s-au pronunțat pentru organizarea rapidă a Congresului ordinar. Ludovic Orban a obținut astfel consensul liderilor de organizații pentru o temporizare în ceea ce privește alegerea viitorului președinte al partidului.

Premierul a fost următorul care a luat cuvântul și le-a vorbit despre campania de vaccinare și adoptarea bugetului de stat. Florin Cîțu le-a cerut colegilor să se implice mai mult în comunicare în ceea ce privește vaccinarea, asigurându-și colegii că lucrurile sunt bine puse la punct. În privința bugetului de stat, prim-ministrul a anunțat că săptămâna viitoare va trimite un draft de buget fiecărui minister.

Care a fost prima tragere pentru o poziție în Guvern

După discuțiile generale, cea mai așteptată parte a fost cea legată de împărțirea funcțiilor de secretar de stat și șefi de agenții. La întâlnirea de astăzi nu s-a luat însă și o decizie în privința prefecților și subprefecților.

Conducerea PNL a stabilit ca fiecare președinte de organizație să spună ce poziție de secretar de stat dorește și ce agenție. Ordinea aleasă a fost în funcție de rezultatul de la alegeri.

„Primul care a ales a fost Dan Motreanu, președintele organizației PNL Giurgiu. Opțiunea lui a fost să aibă un secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, minister condus de UDMR”, a precizat un președinte de organizație. Pierderea ministerul Dezvoltării la negocierile pentru formarea Guvernului a fost unul dintre reproșurile majore făcute lui Ludovic Orban. Prin acest minister ajung banii în teritoriu, la primari. Rolul său este considerat esențial de unii liberali.

Rând pe rând au fost luate pozițiile de la Agricultură, Transporturi sau Fonduri Europene. Spre exemplu, funcția de secretar de stat la Ministerul de Finanțe nu a fost printre cele râvnite, ea fiind aleasă după locul 20.

Dacă cineva alegea o funcție, următorul nu mai avea dreptul să revendice acea poziție.

Primele douăzeci de organizații în topul electoral au avut dreptul să obțină trei funcții: un secretar de stat și două funcții în agenții. Urmează apoi al doilea calup de organizații cărora le revin două funcții: un secretar de stat și o agenție. Organizațiile cu cele mai slabe rezultate au primit doar un secretar de stat.

În cadrul ședinței de la Vila Lac nu au fost stabilite și numele care vor ocupa aceste poziții, ci doar filiala care va avea dreptul să desemneze o persoană.

„Va exista o comisie din care vor face parte Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru a verifica fiecare propunere. Orban a spus că nu pot să fie propuși traseiști pentru Guvern sau oameni cu probleme penale”, au precizat surse din PNL.

Ludovic Orban urmează să aibă o discuție săptămână viitoare în Coaliție prin care să împartă funcțiile de prefecți și subprefecți cu USR-PLUS și UDMR.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG