Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Rareș Bogdan: Proiectul cu legile securității ridică semne de întrebare. E îngrijorător


Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, spune că nu știe cine a întocmit drafturile de legi ale securității, dar a înțeles că „au fost oameni din mai multe zone”.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, spune că nu știe cine a întocmit drafturile de legi ale securității, dar a înțeles că „au fost oameni din mai multe zone”.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că, dacă ar fi jurnalist, seară de seară ar arăta pericolele din aceste proiecte de legi. Acesta crede că e un proiect îngrijorător pentru orice cetățean care nu a uitat perioada tristă din urmă cu 32 de ani.

„Sunt multe lucruri acolo care ridică semne de întrebare. Pot să fie niște documente scrise oriunde, par să fie scrise într-o pivniță, că așa și par, nu par a fi niște legi pentru secolul XXI”, spune Rareș Bogdan în interviul pentru Europa Liberă.

Rareș Bogdan: „Legile par a fi făcute într-o pivniță”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00
Pot să fie niște documente scrise oriunde, par să fie scrise într-o pivniță
Rareș Bogdan

G4Media a publicat în ultimele zile mai multe articole referitoare la un pachet legislativ privind securitatea națională. Unele prevederi din acest pachet ar spori atribuțiile serviciilor secrete din România, care ar urma, printre altele, să aibă dreptul să desfășoare afaceri private sau să inițieze proiecte de lege.

De asemenea, printre prevederile considerate scandaloase de mai mulți reprezentanți ai unor ONG-uri se numără obligativitatea cetățenilor de a colabora cu agenții secreți în cazuri de siguranță națională.

Pachetul de legi privind securitatea națională urmează să fie pus în dezbatere publică după ce se ajunge la un acord în Coaliția de guvernare, susțin surse din PNL și PSD.

Inițiativele au fost elaborate în colaborare cu serviciile de informații, Administrația Prezidențială, experții partidelor și guvern. După ce se ajunge la un acord în Coaliție și se obțin avizele necesare de la ministere, pachetul ar trebui aprobat în guvern.

Executivul va înainte Parlamentului ca proiect întreg pachetul. Discuția se va purta în Comisia Specială, care a fost înființată în luna mai, condusă de un reprezentant PSD.

După votul Parlamentului, controlul de constituționalitate și promulgare, legile pot intra în vigoare. Toate legile se află, în acest moment, în stadiul de draft, nu au intrat pe circuit parlamentar pentru aprobare.

Interviul integral cu Rareș Bogdan va fi publicat în scurt timp pe site-ul Europei Libere.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG