Linkuri accesibilitate

Rata anuală a inflației a coborât în mai la 2,3%


Ultimele date publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere a ratei anuale a inflației la 2,3% pentru luna mai, de la 2,7 în aprilie.

În schimb, prețul alimentelor a crescut cu 5,25% în luna mai, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 2,6%, iar mărfurile nealimentare cu 0,15%.

Preţurile de consum în luna mai 2020, comparativ cu aprilie, au urcat cu 0,05%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,47%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2019 - mai 2020) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2018 - mai 2019), calculată pe baza IPC, este 3,4%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,3%.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estima recent că inflaţia va coborî anul acesta sub 2%, în prezent tendinţa fiind de scădere.

Tot în această perioadă PSD-ul a tot strigat - şi aici mi se pare o ticăloşie maximă - zi de zi, deşi oamenii treceau prin această perioadă dificilă, să vii să spui că nu vor face bine, vor fi nu ştiu câte zeci de mii de morţi, şomajul va fi 2 milioane-3 milioane, economia va fi în cap. Toate aceste lucruri le-au spus non-stop aceşti oameni şi de fiecare dată am arătat că nu a fost aşa. Nici numărul de decese nu a fost cel pe care l-au estimat, nici economia nu s-a dus în cap, nici preţurile nu au explodat. Ţineţi minte cum ne strigau, să punem plafoane la preţuri, să plafonăm preţurile. Degeaba le spuneam că ar fi o nebunie, că ar duce la penurie. Ţipau peste tot. De fapt inflaţia scade, 2,7% şi vă spun, se va duce sub 2% aproape, anul acesta. Deci vom avea o inflaţie în scădere. Dobânzile au scăzut, spuneau că explodează. Ne ameninţau că nu ne împrumută nimeni. Am fost pe piaţa internaţională, am avut cea mai de succes emisiune de obligaţiuni dintre ţările care au emis în această perioadă, nu numai România, şi pe perioadă de criză", a afirmat miercuri seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Banca Naţională a României a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior. De asemenea, Comisia Europeană afirma că rata de inflaţia este aşteptată să scadă la 2,5% în 2020.

XS
SM
MD
LG