Linkuri accesibilitate

Inflaţia a scăzut la 6,6% în decembrie 2023. Cele mai mari scumpiri: pește, bere și detergenți


Produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimele 12 luni (ianuarie 2023 - decembrie 2023) sunt peștele, berea și detergenții. Fotografie Generică
Produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimele 12 luni (ianuarie 2023 - decembrie 2023) sunt peștele, berea și detergenții. Fotografie Generică

Produsele de consum s-au scumpit cu 10,4% în ultimele 12 luni (ianuarie 2023 – decembrie 2023), anunță Insititutul Național de Statistică (INS). Cele mai mari creșteri ale preţurilor au fost în sectorul serviciilor: 11,2%.

În ultimele 12 luni, preţurile alimentelor au crescut cu 5,8%, iar cele ale mărfurilor nealimentare cu 5,5%, arată un comunicat detaliat al INS.

Dintre produsele alimentare, peștele, berea, fructele proaspete și carnea s-au scumpit cel mai mult.

În aceeași perioadă (decembrie 2023 – decembrie 2022), uleiul comestibil s-a ieftinit semnificativ: -27,5%.

În categoria serviciilor, tarifele pentru apă, canal și salubritate, serviciile poștale și tarifele de îngrijire medicală sunt printre cele care au crescut cel mai mult.

Dintre mărfurile nealimentare, detergenții, medicamentele și încălțămintea se află în topul scumpirilor.

La începutul anului, Europa Liberă a publicat prognoza Comisiei Europene pentru evoluția prețurilor în 2024, care estima pentru 2023 o rată a inflației de 9,8% ăn România.

De cealaltă parte, în cea mai recentă estimare, din noiembrie anul trecut, Banca Națională a României se aștepta ca rata inflației la sfârșitul anului 2023 să fie de 7,5%.

Pentru 2024: specialiștii și instituțiile financiare prevăd o scădere a ratei inflației, dar într-un ritm mai lent decât cel estimat înainte de introducerea noilor taxe și impozite, de la sfârșitul lui 2023, care se va regăsi și în prețuri.

Instituțiile financiare consideră că stabilitatea prețurilor este atinsă la o inflație anuală de aproximativ 2%.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG