Linkuri accesibilitate

Rata de refuz a României pentru vizele SUA, la cel mai scăzut nivel: 8,79%


Pasagerii așteaptă la coada pentru ghișeele de control automatizat al pașapoartelor pe Aeroportul Internațional Miami, 4 martie 2015.
Pasagerii așteaptă la coada pentru ghișeele de control automatizat al pașapoartelor pe Aeroportul Internațional Miami, 4 martie 2015.

Rata de refuz a vizelor pentru călătorii în Statele Unite a scăzut anul trecut până la 8,79%. Acest procent este la cel mai scăzut nivel din toată istoria relației bilaterale România-SUA. Diplomația românească speră la eliminarea vizelor în 2025.

Departamentul de Stat al SUA a publicat miercuri situația ratei de refuz pentru vizele B1/B2 pe anul fiscal 2023, care începe pe 1 octombrie și se încheie pe 30 septembrie.

România a înregistrat o rată de refuz de 8,79% a celor care aplică pentru obținerea vizei.

„Este cel mai scăzut nivel din toată istoria relației bilaterale România-Statele Unite. România înregistrează un ritm accelerat de descreștere în ultimii trei ani și cea mai importantă scădere în termeni procentuali dintre cele trei state UE candidate”, a comunicat Ambasada României în SUA.

În anul fiscal 2021, România avea o rată de refuz de 17,03% și de 12,61% în 2022. Pentru eliminarea vizelor este nevoie ca rata de refuz să ajungă sub 3%.

„Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimiști întrucât există o intenție politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerințele programului de scutire de viză să fie îndeplinite”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, conform comunicatului.

„Dacă totul merge conform planului și nu apar dificultăți majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor”, a precizat diplomatul român.

Potrivit datelor furnizate joi, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere dintre cele trei țări din Uniunea Europeană care nu fac parte din programul Visa Waiver, dar care sunt candidate.

Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creștere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut.

În ultima perioadă, peste 150.000 de români care au avut vize pentru SUA au primit invitație de reînnoire a documentelor fără interviu.

Acțiunea face parte dintr-o strategie a guvernelor român și american prin care România să intre în programul Visa Waiver anul viitor.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG