„Vă contactăm pentru a vă informa că cetățenii români sunt eligibili pentru programul de reînnoire a vizelor fără interviu, ca parte a planului nostru de îmbunătățire și simplificare a serviciilor de viză. Aceasta înseamnă că ați putea fi eligibil(ă) să vă reînnoiți viza fără să trebuiască să vă programați un interviu la Ambasada SUA de la București”, arată invitația electronică primită de mii de români.
Condiția pentru viză fără interviu este să fii în primul rând cetățean român, să vrei să reînnoiești o viză din aceeași categorie cu cea deținută deja, să ai un pașasport valabil și să nu fi avut niciodată probleme cu legea.
În același timp, viza poate fi reînnoită chiar dacă este încă valabilă sau a expirat în ultimele 48 de luni.
Potrivit site-ului Ambasadei SUA, pentru a solicita o viză prin varianta fără interviu, solicitanții trebuie să fie prezenți fizic în România, inclusiv copiii cu vârsta sub 14 ani.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, solicitantul poate cere reînnoirea vizei prin intermediul paginii web a Ambasadei SUA, expediind documentele prin curier.
Până acum peste 150.000 de români au primit astfel de invitații pe email, spune pentru Europa Liberă un oficial guvernamental care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea. 300.000 de români sunt eligibili în total.
Rata actuală de refuz încă depășește 3%
Reînnnoirea vizei pentru Statele Unite ale Americii costă la fel ca o viză normală, adică 185 de dolari. Invitațiile electronice fac parte dintr-o campanie de informare a românilor despre reînnoire pentru vizele care au expirat în ultimele 48 de luni sau vizele care vor expira în viitor, mai spune oficialul guvernamental.
Prin reînnoirea vizelor fără interviu, autoritățile vor să ajute la programul Visa Waiver, astfel încât în 2025 românii să nu mai aibă deloc vize pentru SUA.
Astfel, odată ce ai avut o viză și ai călătorit fără probleme în SUA, ai toate șansele să obții o viză nouă și în acest fel rata de refuz pentru cei care depun actele pentru obținerea vizei ar fi mai mică.
„Deși cifrele exacte nu sunt publice, rata actuală de refuz este încă peste 3%”, spune oficialul guvernamental. În ultimii 10 ani, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.
Marcel Ciolacu vorbește despre un efort comun, dar nu dă garanții
Despre această modalitate prin care ar putea românii să scape de vize a vorbit pe 5 decembrie și premierul Marcel Ciolacu, în urma vizitei din SUA.
Marcel Ciolacu a spus atunci că e vorba de un efort comun al românilor din țară și din străinătate, astfel încât „în anul 2025 vom putea călători în SUA fără vize”.
„E o consolidare a Parteneriatului Strategic, am vorbit foarte mult de eliminarea vizelor şi lucrul acesta mai mult ca sigur anul viitor va fi anunţat şi din anul 2025 vom putea călători în Statele Unite fără vize. Va fi un efort comun, am făcut apel şi la diaspora şi o să se implice foarte mult şi românii şi statul român şi statul american astfel încât să îndeplinim această condiţie”, a declarat premierul Ciolacu în SUA.
Din declarația lui Marcel Ciolacu nu reiese ca sigură eliminarea vizelor pentru români.
Dacă 10% din românii eligibili și-ar reînnoi vizele, rata de refuz ar fi sub 3%
Scopul metodei de reînnoire a vizelor fără interviu este de a reduce rata de refuz la 3%, fără de care România nu va putea să adere la Programul de scutire de viză.
„Aproximativ 300.000 de români au vize valabile sau expirate în ultimele 48 de luni. Astfel, de exemplu, dacă 10% din acest număr și-ar reînnoi vizele, România ar avea mai multe șanse să aibă o rată de refuz mai mică de 3%”, a declarat pentru Europa Liberă oficialul guvernamental.
Însă, cererile de reînnoire pentrru vize trebuie depuse în perioada 1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024, adică în anul fiscal american, pentru această perioadă fiind calculată rata de refuz.
Asta înseamnă că, dacă aproape 30.000 de posesori de vize de SUA și-ar reînnoi documentele în anul fiscal american, România are mari șanse ca până în octombrie 2024 să scadă sub pragul critic de 3% refuzuri.
Rata de refuz a românilor din străinătate este mai mare decât a celor din țară
Campania de informare a Guvernului României cu privire la modul de reînnoire a vizelor este încurajată de Ambasada SUA, care promovează reînnoirea vizelor fără program de interviu.
„Acest program permite românilor care au avut deja o viză eliberată pentru Statele Unite ale Americii să își reînnoiască viza printr-o aplicație online, fără a fi nevoiți să participe la un interviu la ambasadă”, a spus oficialul guvernamental.
Aceeași sursă mai arată că ratele de refuz ale celor care locuiesc în România sunt mai mici decât ale românilor care locuiesc în alte state și aplică pentru vize SUA. Un motiv ar fi că românii din țară „sunt mai capabili să demonstreze legături puternice cu țara de cetățenie”.
„Prin urmare, ratele de refuz tind să fie mai mari pentru persoanele care depun cereri în afara țării lor de origine”, a explicat același oficial guvernamental pentru Europa Liberă.
Așadar, pentru ca România să fie scutită de vize pentru SUA începând din 2025, ar trebui ca rata de refuz să fie sub 3% până la 30 septembrie 2024, data la care se încheie anul fiscal american.
După această dată, ar începe practic procedura prin care România să fie inclusă oficial în programul Visa Waiver și românii să poată călători în SUA fără vize.
Procesul birocratic și aprobarea Congresului SUA pot dura până la un an, a mai spus oficialul guvernamental. Ceea ce înseamnă că, după 1 decembrie 2025, românii ar putea călători fără vize în SUA.
România, Bulgaria și Cipru sunt singurele țări din Uniunea Europeană care nu au Visa Waiver.