Linkuri accesibilitate

Rusia va reveni în acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră. Un consilier prezidențial ucrainean spune că Rusia a eșuat în planul său de „șantaj”.
Rusia va reveni în acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră. Un consilier prezidențial ucrainean spune că Rusia a eșuat în planul său de „șantaj”.

Război în Ucraina | Proces al victimelor împotriva mercenarilor ruși de la Wagner. Rusia revine în acordul ONU de transport al cerealelor.

Rusia a anunţat miercuri că revine în acordul de transport al cerealelor din porturile ucrainene, prin Marea Neagră. Kremlinul a s-a retras sâmbătă din acord, după ce a acuzat folosirea coridorului respectiv pentru atacuri asupra navelor sale.

Cele mai importante evenimente:

08:02 2.11.2022

Aproape jumătate din infrastructura de energie a Ucrainei, avariată. 1.000 de staţii de încălzire la Kiev

Autorităţile ucrainene pregătesc amenajarea a 1.000 de staţii de încălzire la Kiev, dacă sistemul centralizat va fi lovit de atacurile ruseşti. Punctele respective vor fi dotate cu generatoare şi vor avea stocuri de apă, a declarat primarul Vitali Klitschko, citat de The Guardian.

„Cel mai rău scenariu este să nu mai avem deloc curent electric, apă sau încălzire în sistem centralizat. De aceea pregătim cele 1.000 staţii de încălzire”, a scris pe Telegram primarul capitalei ucrainene.

În mai multe cartiere din Kiev alimentarea cu apă a avut de suferit, astfel că oamenii au stat la cozi pentru a se aproviziona de la cişmele şi alte surse publice.
În mai multe cartiere din Kiev alimentarea cu apă a avut de suferit, astfel că oamenii au stat la cozi pentru a se aproviziona de la cişmele şi alte surse publice.

Atacurile cu rachete şi drone ale armatei ruse au afectat aproximativ 40% din infrastructura de energie a Ucrainei. Numeroşi locuitori din Kiev dar şi din alte oraşe au rămas fără curent electric şi apă, consumul de utilităţi fiind raţionalizat de autorităţile ucrainene, ca urmare a situaţiei actuale.

08:04 2.11.2022

Ucraina nu are un scut antirachetă eficient împotriva rachetelor balistice iraniene

Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că nu dispun în prezent de o apărare eficientă împotriva rachetelor balistice pe care Iranul se pregătește să le trimită Rusiei.

Raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene sunt de 300, respectiv 700 km, și va permite forțelor rusești să lovească oriunde în interiorul Ucrainei, a declarat Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, potrivit CNN.

„Există o mare probabilitate ca acestea să fie livrate în nord, deasupra frontierei cu Ucraina, de unde pot fi lansate pentru a amenința întreaga Ucraină”, a spus el, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți la Kiev.

08:08 2.11.2022

Comisarul European pentru Energie, în vizită la Kiev, pentru a discuta despre sprijinul energetic acordat Ucrainei


Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a discutat marţi la Kiev cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre metodele prin care Uniunea Europeană poate sprijini Kievul cu energie electrică pentru la iarnă.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în cadrul întâlnirii de la Kiev.
Preşedintele Volodimir Zelenski şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în cadrul întâlnirii de la Kiev.

„Mă aflu astăzi la Kiev pentru a contribui la extinderea sprijinului acordat sectorului energetic din Ucraina”, a declarat Simson într-o postare pe Twitter. „Am fost martoră directă la amploarea distrugerilor din Ucraina și depun toate eforturile pentru a spori ajutorul financiar, tehnic și practic”, a spus comisarul european.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său de marţi seară, că a primit asigurări din partea comisarului european că Ucraina va fi ajutată să aibă acces la resursele energetice pan-europene.â

De asemenea discuţiile au vizat şi furnizarea către Ucraina de fonduri, suport tehnic, transformatoare, generatoare, echipamente de transport al energiei, a mai spus acesta.

„Am discutat şi despre asistenţă acordată anumitor oraşe şi comunităţi, precum Nikolaiev, Nikopol, sau Harkov, care sunt supuse zi şi noapte terorii”, a declarat Volodimir Zelenski.

08:45 2.11.2022

Franţa, pregătită să susţină Ucraina în crearea unui scut aerian pe teritoriul său, spune Zelenski

Preşedinţii Ucrainei şi Franţei au avut ieri o convorbire despre ajutorul militar pe care Franţa şi Europa îl pot acorda Ucrainei în materie de energie, refacere a infrastructurii distruse dar şi despre implicarea companiilor franceze reconstrucţiei Ucrainei.

„L-am informat pe preşedintele Emanuel Macron despre nevoile noastre imediate, în special în privinţa apărării. Este nevoie de un scut aerian, astăzi s-a afirmat în mod clar asta”, a transmis Volodimir Zelenski în discursul adresat ucrainenilor marţi seară.

Preşedinţii Ucrainei şi Franţei, Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron au avut o nouă convorbire marţi.
Preşedinţii Ucrainei şi Franţei, Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron au avut o nouă convorbire marţi.

El a adăugat că dificultăţile aduse de iarnă vor trebui să dovedească unitatea şi Europei, astfel încât Rusia să nu poată folosi un eventual eşec al acestei solidarităţi în propaganda sa.

„Ne-am pus de acord cu privire la două evenimente. Primul va avea loc în decembrie, în Franţa şi va aborda toate provocările iernii: de la energie la finanţe, de la arme la protejarea spaţiului aerian. Al doilea este o întrunire a mediului de business din Franţa pentru a ajuta Ucraina”, a mai spus Volodimir Zelenski, care a precizat că discuţiile au vizat şi exporturile de cereale ucrainene.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG