SUA: Niciun semn că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare
Un oficial de la Casa Albă a spus că SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în războiul în curs din Ucraine.
John Kirby, un purtător de cuvânt, a spus că nu comentează un articol din New York Times care spune că au existat discuții între liderii militari ruși cu privire la utilizarea acestora.
El le-a spus jurnaliștilor: „Am fost clar de la început că comentariile Rusiei despre potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios.
„Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare”.
După ce a revenit în acordul cu cereale, Putin spune că Moscova își rezervă dreptul de a renunța la el
Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova își rezervă dreptul de a renunța la acordul cu cereale dacă Kievul încalcă promisiunile și folosește coridorul umanitar în scopuri militare, transmite CNN.
Putin a spus că Rusia consideră că garanțiile scrise ale Ucrainei, care au fost primite cu asistența Turciei și a ONU, sunt suficiente pentru a relua acordul cu cereale.
„În acest sens, am instruit ministerul apărării să ne reia participarea la această lucrare. Cu toate acestea, Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri dacă aceste garanții sunt încălcate de Ucraina”, a spus Putin în timpul întâlnirii cu Consiliul de Securitate.
Putin a reiterat că Rusia își va respecta promisiunea de a furniza cereale celor mai sărace țări, indiferent de evoluția acordului cu cereale.
Prețurile la grâu și la porumb scad după ce Rusia a anunțat că va relua participarea la acordul cu cereale la Marea Neagră
Prețurile grâului și porumbului de pe piețele globale de mărfuri au scăzut miercuri după ce Rusia a anunțat că își va relua participarea la acordul care va permite exporturilor vitale de cereale din Ucraina să treacă prin Marea Neagră.
Contractele pe grâu la Chicago Board of Trade au scăzut cu 6,34%, până la 8,45 dolari. Contractele pe porumb au scăzut cu 1,93%, până la 6,84 USD. Mișcările inversează câștigurile abrupte ale prețurilor ambelor mărfuri la începutul acestei săptămâni, după ce Rusia și-a suspendat sâmbătă participarea la tranzacție.
Ucraina și Rusia reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, iar acordul cu cereale a jucat un rol crucial în scăderea prețului grâului și al altor mărfuri la nivel global.
După ce a atins un nivel record în martie, indicele global al prețurilor alimentelor al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a scăzut timp de șapte luni la rând.
Săptămâna trecută, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat că reînnoirea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră este crucială pentru a preveni o criză alimentară globală.
ONU estimează că reducerea prețurilor la alimentele de bază ca urmare a acordului a împiedicat indirect ca aproximativ 100 de milioane de oameni să cadă în sărăcia extremă.
Exporturile de cereale și alte produse alimentare în cadrul inițiativei au depășit 9 milioane de tone, potrivit organizației interguvernamentale.
Victimele de război din Ucraina lansează un proces împotriva grupării de mercenari ruși Wagner
Un grup format din victime de război din Ucraina a lansat un proces la Înalta Curte de Justiție din Regatul Unit împotriva Grupului Wagner, grupul paramilitar rus implicat în războiul Rusiei din Ucraina și al liderului său și aliat cheie al lui Putin, Evgheni Prigojin, au anunțat avocații victimelor, miercuri, într-o declarație comună citată de CNN.
„Acțiunea va permite cetățenilor ucraineni obișnuiți și curajoși să depună cereri de despăgubiri legale împotriva actorilor dominanți din „Mașina de Război a lui Putin” (...) și de a obține despăgubiri pentru atrocitățile comise în Ucraina”, a transmis McCue Jury & Partners, firma de avocatură care reprezintă victimele, a spus în comunicat.
„În timp ce Putin și [Grupul Wagner] continuă să comită acte de terorism în Ucraina, victimele ucrainene care introduc această acțiune în justiție aleg să folosească statul de drept și justiția pentru a riposta”, se mai spune în declarație.
Procesul va viza orice bunuri sancționate sau nesancționate deținute de „orice entitate a mașinii de război a lui Putin”, iar avocații intenționează să exploreze modalități de a lansa procese similare în Statele Unite și în întreaga lume, potrivit declarației.
Diferiți politicieni din Ucraina și Marea Britanie și-au exprimat sprijinul față de acțiunea în justiție, inclusiv fostul premier britanic Boris Johnson.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Grupul Wagner este o organizație privată și că nu poate comenta procesul.
„În primul rând, nu putem spune nimic despre activitățile companiei; este o organizație privată. În al doilea rând, judecând după formularea pe care ați citat-o, aceasta este o întrebare extrem de necalificată. Acestea sunt declarații absolut superficiale, așa că nu este posibil să vorbim despre vreun pas serios aici”, a spus Pekov.