Linkuri accesibilitate

Ucraina: False avertismente despre atacuri nimicitoare rusești răspândite de propaganda Kremlinului


Propagandiștii ruși răspândesc mesaje false prin mesageri și rețele sociale în numele Direcției Principale de Informații (DIU) a Ucrainei, avertizează serviciile secrete ucrainene.

Aceste mesaje susțin că un atac „masiv” cu rachete și bombe asupra orașelor ucrainene este planificat pentru miercuri, informează serviciile secrete ucrainene, citat de newsukraine.rbc.ua.

„Acest mesaj este fals, conține erori gramaticale caracteristice operațiunilor informaționale și psihologice rusești. Vă îndemnăm să aveți încredere doar în informațiile din surse oficiale și ale purtătorilor de cuvânt ai DIU" (Direcția de Informații a Ucrainei), se arată în comunicat.

Agenția spune că Rusia, neputând supune ucrainenii cu forța, încearcă să intimideze populația și să creeze panică prin presiunea psihologică creată astfel.

„Îndemnăm la vigilență și rezistență. Nu ignorați sirenele de raid aerian - cel mai sigur este să rămâneți în adăposturi. Cu toate acestea, vă cerem să nu intrați în panică", spun serviciile ucrainene.

Ambasada SUA la Kiev a emis un avertisment cu privire la potențiale atacuri rusești asupra Ucrainei pe 20 noiembrie. Ca măsură de precauție, ambasada este închisă temporar, iar personalul a fost sfătuit să rămână în adăposturi.

Spania și Italia și-au închis, de asemenea, ambasadele de la Kiev, invocând amenințarea atacurilor rusești. Ulterior, Grecia a anunțat închiderea ambasadei sale de la Kiev.

Andrei Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii al Consiliului de Securitate Națională și Apărare, a remarcat că Rusia depozitează de câteva luni rachete pentru a lansa o serie de lovituri asupra Ucrainei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG