Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean inspectează locul unei clădiri avariate, după un atac cu rachete rusești, în Kiev, Ucraina, 31 decembrie 2022.
Un militar ucrainean inspectează locul unei clădiri avariate, după un atac cu rachete rusești, în Kiev, Ucraina, 31 decembrie 2022.

Război în Ucraina | Explozii în Kiev: o persoană a murit și 20 au fost rănite. Rusia ar plănui o nouă mobilizare și închiderea granițelor

Kievul și principalele orașe ucrainene au fost atacate cu rachete, în timp ce trupele ucrainene își mențin pozițiile în regiunea Donbas și „avansează încet” în unele zone.

18:10 31.12.2022

Un nou schimb de prizonieri: 140 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă

Un steag ucrainean în fața unei case distruse lângă Izyum, în estul Ucrainei, 1 octombrie 2022.
Un steag ucrainean în fața unei case distruse lângă Izyum, în estul Ucrainei, 1 octombrie 2022.

Șeful biroului prezidențial, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că 140 de prizonieri de război ucraineni, inclusiv militari și civili, au fost eliberați din captivitatea rusă în cadrul unui schimb de prizonieri.

Soldații răniți care au apărat orașul Mariupol din regiunea Donețk, asediat la acea vreme, precum și Insula Șerpilor, se numără printre cei care s-au întors acasă, potrivit oficialului citat de Kyiv Independent. Alții care au făcut parte din schimb sunt voluntari ai Apărării Teritoriale din orașul Slavutych din nordul Ucrainei, situat în apropierea fostei centrale nucleare Cernobîl, ocupată anterior de Rusia.

De asemenea, au fost eliberați „tați și fii” care au fost ținuți împreună în captivitate, precum și militari ucraineni care luptau în apropiere de orașul Bkhmut din regiunea Donețk, a adăugat oficialul.

Aproximativ 3.400 de militari ucraineni sunt încă ținuți în captivitate în Rusia și alți 15.000 sunt dați dispăruți, a declarat Aliona Verbițka, comisarul președintelui pentru drepturile militarilor ucraineni.

„În ajunul Anului Nou, nu numai că respingem atacurile cu rachete ale inamicului, ci și ne aducem înapoi oamenii noștri”, a spus Andrii Iermak, referindu-se la atacul din 31 decembrie, în care Rusia a tras peste 20 de rachete asupra Ucrainei.

Comandantul-șef al armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi a raportat, după atac, că 12 din cele 20 de rachete au fost doborâte.

Până la ora locală 16:30, cel puțin o persoană a fost ucisă la Kiev și cel puțin 28 au fost rănite în întreaga Ucraină în timpul atacului cu rachete al Rusiei din ultima zi a anului.

17:24 31.12.2022

Cel puțin opt răniți în atacurile rusești din alte zone ale Ucrainei

Locul în care a căzut o rachetă rusească în Kiev, pe 31 decembrie 2022.
Locul în care a căzut o rachetă rusească în Kiev, pe 31 decembrie 2022.

În alte atacuri asupra orașelor ucrainene, șase persoane au fost rănite în regiunea sudică Nikolaiev, potrivit guvernatorului Vitalii Kim, relatează Reuters.

Oficialul a declarat că Rusia a vizat civili prin aceste lovituri, ceea ce ar constitui o crimă de război. Rusia a negat în mod repetat acest lucru.

Alte două persoane au fost rănite într-un atac cu drone asupra orașului Hmelnițki, situat în vestul țării. Un atac asupra orașului Zaporojie din sudul țării a avariat clădiri rezidențiale.

La cei opt răniți din restul țării se adaugă cei 20 de răniți din Kiev, bilanțul provizoriu total de la această oră fiind un mort și 28 de răniți.

16:11 31.12.2022

Noi explozii în Kiev

Mai multe explozii au fost auzite în Kiev și în regiunea înconjurătoare, conform Reuters.

Aceste explozii vin după ce un prim val de atacuri cu rachete rusești a fost lansat mai devreme în cursul zilei.

De asemenea, numărul persoanelor rănite a urcat la 20.

15:50 31.12.2022

Vladimir Putin promite să nu cedeze niciodată în fața Occidentului

Într-un mesaj video de Anul Nou, Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu va ceda niciodată în fața încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a-i distruge țara, transmite Reuters.

Acesta a mai declarat că Rusia luptă în Ucraina pentru a-și proteja „patria” și pentru a obține „independența adevărată” pentru poporul său.

De asemenea, el a acuzat Occidentul că minte Rusia și că a provocat Moscova să lanseze ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.

„Timp de ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat în mod ipocrit de intențiile lor pașnice”, a spus el.

Discursul de nouă minute al președintelui rus - cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de guvernare - a fost difuzat de televiziunea de stat rusă și filmat în fața unor persoane îmbrăcate cu uniforma militară rusă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG