Volodimir Zelenski: În Donbasul nostru au loc cele mai aprige lupte
În „regiunea Donețk, regiunea Luhansk - Donbasul nostru - au loc cele mai aprige lupte. Bahmut, Soledar, Kreminna... În general, ne menținem pozițiile. Există, de asemenea, zone ale frontului în care avansăm încet”, a spus președintele Ucrainei, în discursul său de vineri seară.
„În acest an, nu numai că ne-am menținut apărarea aeriană, dar am făcut-o mai puternică ca niciodată. Dar în noul an, apărarea aeriană ucraineană va deveni și mai puternică, și mai eficientă”, a mai spus el.
„Apărarea aeriană ucraineană poate deveni cea mai puternică din Europa, iar acest lucru va fi o garanție a securității nu numai pentru țara noastră, ci și pentru întregul continent”, a completat Zelenski.
26 dintre cele 29 de atacuri aeriene rusești din ultima zi au vizat infrastructura civilă
Statul Major General ucrainean raportează sâmbătă dimineață că vineri au fost efectuate 29 de lovituri aeriene rusești, dintre care 26 au vizat infrastructura civilă din întreaga țară, conform Ukrinform. De asemenea, Rusia a lansat și cinci atacuri cu rachete.
Potrivit sursei citate, Rusia a pierdut deja aproximativ 105.960 de soldați în Ucraina, peste 700 fiind înregistrați în ultima zi.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei mai spune că, între 24 februarie și 31 decembrie 2022, pierderile totale de luptă ale Rusiei au inclus 3.029 de tancuri (+3 în ultima zi), 6.075 de vehicule blindate de luptă (+16), 2.016 sisteme de artilerie (+6), 423 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 213 sisteme de luptă antiaeriană (+1), 283 de avioane, 269 de elicoptere (+1), 4.707 autovehicule și rezervoare de combustibil (+24), 16 nave/ambarcațiuni de război, 1.746 de vehicule aeriene fără pilot (+6), 180 de unități de echipamente speciale.
Ucraina: A mai rămas o săptămână înainte ca Vladimir Putin să închidă frontierele Rusiei
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov (foto), i-a avertizat pe cetățenii ruși, într-un discurs ținut pe 30 decembrie, că liderii Rusiei pregătesc un nou val de mobilizare și intenționează să închidă granița în decurs de o săptămână, transmite Kyiv Independent.
„Știu sigur că mai aveți aproximativ o săptămână până când mai aveți de ales”, a spus Reznikov, vorbind în limba rusă.
„La începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru oameni, vor declara legea marțială și vor începe un nou val de mobilizare. Frontierele vor fi închise și în Belarus”, a mai spus el.
Reznikov a ținut, de asemenea, să precizeze că acest ultim val de recrutare „îi privește pe locuitorii marilor orașe rusești”. Moscova și Sankt-Petersburg au fost în mare parte ferite de campania de mobilizare a Kremlinului, în timp ce minoritățile etnice din alte regiuni ale Rusiei s-au dovedit a fi convocate în mod disproporționat.
Tot vineri, Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații militare din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat BBC că Rusia plănuiește un nou val de mobilizare începând cu 5 ianuarie.
Rusia a pierdut peste 100.000 de soldați în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit ultimelor cifre ale Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.
Suferind înfrângeri pe câmpul de luptă, Rusia a fost nevoită să se bazeze inclusiv pe mercenarii privați ai Grupului Wager, pentru a-și întări forțele. Grupul recrutează soldați din rândul închisorilor rusești.
Vladimir Putin a declarat pe 21 septembrie o „mobilizare parțială”, cu scopul de a atrage aproape 300.000 de noi soldați în armata rusă.
La momentul respectiv, Putin a declarat că vor fi înrolați doar cei cu vârsta de până la 35 de ani, cu experiență militară sau cu o pregătire în domeniul militar. Mobilizarea parțială presupunea că doar anumiți rezerviști ar putea fi chemați la război.
Cu toate acestea, după anunț, bărbații mai în vârstă, fără experiență militară, studenții și persoanele cu dizabilități au început să primească notificări de recrutare. Peste 700.000 de persoane au fugit din Rusia în urma anunțului.
Ulterior, Putin a susținut că această mobilizare parțială s-a încheiat în octombrie, însă mobilizarea sub acoperire în Rusia a continuat.
Zelenski: Securizarea sistemului energetic, o prioritate în 2023
Președintele Ucrainei a declarat vineri seară că producția și furnizarea stabilă de energie electrică este „una dintre cele mai importante sarcini ale țării pentru anul viitor”.
Volodimir Zelenski a adăugat că guvernul are o „strategie clară pentru a asigura producția și furnizarea de energie electrică”, dar că „va fi nevoie de timp și de mult efort, însă se va întâmpla”.
Până la sfârșitul lunii decembrie, Rusia a avariat sau a distrus complet aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei în urma a nouă atacuri cu rachete în masă începând cu 10 octombrie, conform Kyiv Independent.
Ministrul Apărării, Oleskii Reznikov, a declarat în decembrie că apărarea aeriană ucraineană doboară, în medie, aproximativ 80% din rachetele de croazieră rusești, deși restul continuă să lovească infrastructura energetică.