Linkuri accesibilitate

Un bărbat trece pe lângă un bloc de locuințe distrus din orașul Liman, regiunea Donețk, 4 ianuarie 2023.
Un bărbat trece pe lângă un bloc de locuințe distrus din orașul Liman, regiunea Donețk, 4 ianuarie 2023.

Război în Ucraina | Rusia anunță încetarea focului cu ocazia Crăciunului pe rit vechi. Kievul va primi vehicule blindate de luptă

Aliații occidentali sunt mai aproape de furnizarea de vehicule blindate de luptă Ucrainei, dar nu și de tancuri grele pe care Kievul le-a solicitat pentru a lupta împotriva Rusiei.

22:04 5.1.2023

SUA: Anunțul lui Putin, „cinic”

Departamentul de Stat SUA a criticat anunțul venit din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pe care l-a numit „cinic”, după ce Moscova a solicitat încetarea focului de armă pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului Ortodox sărbătorit pe rit vechi. Potrivit The Guardian, oficialii americani au adăugat că Statele Unite au „puțină speranță” în intențiile Moscovei din spatele anunțului.

În timpul unei conferințe de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a vorbit despre încetarea focului de 36 de ore anunțată de Rusia cu ocazia Crăciunului ortodox.

Price a adăugat că o pauză temporară a luptelor de la Moscova ar putea fi folosită pentru „refacere, pentru regrupare și, în cele din urmă, pentru a ataca din nou”.

21:40 5.1.2023

SUA va trimite Ucrainei vehicule de luptă Bradley

Un vehicul de luptă american Bradley în portul din Riga, Letonia, 16 octombrie 2019.
Un vehicul de luptă american Bradley în portul din Riga, Letonia, 16 octombrie 2019.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat joi că Statele Unite „intenționează” să furnizeze Ucrainei o nouă rundă de asistență de securitate care va include vehicule de luptă Bradley.

Potrivit CNN, anunțul a fost făcut în cadrul unei redactări a convorbirii telefonice a lui Biden cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, în cadrul căreia au discutat despre războiul din Ucraina. Biden a declarat luni că SUA ia în considerare acest demers.

„Președintele Biden și cancelarul Scholz și-au exprimat hotărârea comună de a continua să ofere sprijinul financiar, umanitar, militar și diplomatic necesar Ucrainei atât timp cât va fi nevoie. În acest scop, Statele Unite intenționează să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, iar Germania intenționează să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Marder. Ambele țări intenționează să instruiască forțele ucrainene pe sistemele respective”, se arată în comunicatul eliberat joi.

18:51 5.1.2023

Ucraina respinge cererea lui Putin de încetare a focului

Mihail Podoliak, un consilier al șefului Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a declarat că Rusia trebuie să părăsească „teritoriile ocupate” din Ucraina înainte de orice „armistițiu temporar”, scrie CNN.

„În primul rând. Ucraina nu atacă teritoriul străin și nu ucide civili. Așa cum face Federația Rusă. Ucraina elimină doar membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său”, a declarat Podolyak.

„În al doilea rând, Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va putea primi un „armistițiu temporar”. Păstrați ipocrizia pentru dumneavoastră”, a declarat Podoliak pe Twitter.

Înainte de anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind încetarea temporară a focului în Ucraina, Podoliak a răspuns la apelul Patriarhului Kirill al Moscovei pentru un „armistițiu de Crăciun”, spunând că declarația este o „capcană cinică și un element de propagandă”.

17:42 5.1.2023

Rusia anunță încetarea temporară a focului în Ucraina

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat încetarea temporară a focului cu prilejul Crăciunului Ortodox Rus, transmite CNN.

Încetarea focului va dura 36 de ore și va intra în vigoare pe 6 ianuarie, a transmis Kremlinul.

„Luând în considerare apelul Sanctității Sale Patriarhul Kirill, îl însărcinez pe ministrul apărării al Federației Ruse să introducă de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie 2023 până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie 2023, o încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact dintre părțile din Ucraina. Bazându-ne pe faptul că un număr mare de cetățeni care profesează ortodoxia trăiesc în zonele de luptă, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii lui Hristos”, se arată în comunicatul dat de oficialii ruși de la Kremlin.

Anunțul vine la scurt timp după ce Patriarhul Kirill al Rusiei a cerut încetarea temporară a focului în Ucraina. Kirill este un susținător al invaziei din Ucraina, declanșată în luna februarie a anului trecut.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG