Zelenski spune că „nu există niciun motiv rațional” pentru care Occidentul nu a trimis tancuri
Aliații occidentali sunt pregătiți să furnizeze Ucrainei vehicule blindate de luptă, însă fără tancuri, relatează Reuters.
„Vom primi mai multe vehicule blindate, în special tancuri pe roți de producție franceză (AMX-10 RC, n.red.). Acest lucru transmite un semnal clar tuturor celorlalți parteneri ai noștri: nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri de tip occidental. Iar acest lucru este foarte important pentru a restabili securitatea pentru toți ucrainenii și pacea pentru toți europenii”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de miercuri seară, mulțumindu-i președintelui francez Emmanuel Macron.
Presa de stat rusă: Vladimir Putin desfășoară o navă de război rusă cu rachete hipersonice Zircon
Președintele rus Vladimir Putin a trimis una dintre cele mai moderne nave de război ale țării sale, înarmată cu rachete hipersonice avansate, într-o lungă călătorie prin Oceanul Atlantic, în Marea Mediterană și în Oceanul Indian, a anunțat miercuri presa de stat rusă, citată de CNN.
Fregata Amiral Gorshkov a pornit miercuri dintr-un port nordic al Rusiei, după ce Putin a vorbit cu comandantul navei și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, prin legătură video, potrivit unui raport al agenției de știri TASS.
Vladimir Putin s-a lăudat că nava transporta rachete hipersonice Zircon, arme cu rază lungă de acțiune care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului și sunt mai greu de detectat și interceptat.
„Nu are analogii în nicio țară din lume. Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe și vor contribui la asigurarea intereselor naționale ale țării noastre”, a spus Putin.
Rusia a testat sistemul Zircon la sfârșitul anului 2021, trăgând de pe nava Amiral Gorshkov în Marea Albă și lovind o țintă navală aflată la peste 400 de kilometri, potrivit rapoartelor de la acea vreme.
Actuala misiune ar fi prima sa desfășurare într-o potențială situație de luptă.
Missile Defense Advocacy Alliance, cu sediul în SUA, afirmă că Zircon este „o rachetă de croazieră hipersonică antirachetă de manevră și anti-navă”, cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 1.000 de kilometri.
Potrivit sursei citate, viteza sa a fost estimată la Mach 8, adică aproape 9.900 de kilometri km/h. Viteza hipersonică este definită ca orice viteză peste Mach 5.
„Dacă aceste informații sunt corecte, racheta Zircon ar fi cea mai rapidă din lume, ceea ce o face aproape imposibil de apărat doar datorită vitezei sale”, mai arată Missile Defense Advocacy Alliance.
Patriarhul Kirill face apel la un armistițiu de Crăciun
Agenția de știri de stat rusă Tass relatează că Patriarhul Kirill a făcut apel la încetarea focului și la un armistițiu de Crăciun în Ucraina.
„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, fac un apel la toate părțile implicate în conflictul intern cu un apel la încetarea focului și la stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie, astfel încât ortodocșii să poată participa la slujbele din ajunul Crăciunului și din ziua Nașterii lui Hristos”, se arată într-o declarație postată pe site-ul bisericii, conform The Guardian.
Patriarhul Kirill s-a confruntat cu critici externe severe pentru sprijinul său față de invazia Rusiei în Ucraina. De exemplu, în toamna anului trecut, el le-a spus adepților săi că „jertfa în timpul îndeplinirii datoriilor tale militare spală toate păcatele”.
CNN: Piese fabricate de 13 companii americane găsite într-o dronă iraniană doborâtă în Ucraina
Serviciile secrete ucrainene au găsit 40 de componente produse de 13 companii americane într-una dintre dronele rusești Shahed-136 de fabricație iraniană și care a fost doborâtă în Ucraina, toamna trecută, transmite CNN.
Celelalte 12 componente ale dronei au fost fabricate de companii din Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China, potrivit evaluării serviciilor de informații ucrainene.
Experții au declarat pentru CNN că nu există nicio dovadă că vreuna dintre aceste companii încalcă legile americane privind sancțiunile și că exportă cu bună știință tehnologia lor pentru a fi folosită de Iran la drone.
Multe companii promit să sporească monitorizarea, dar este adesea foarte dificil pentru producători să controleze unde ajung aceste piese pe piața globală, au declarat experții.
Nu este prima dată când piese fabricate în Occident au fost găsite în drone kamikaze iraniene, transmite Kyiv Independent. În noiembrie, organizația ucraineană de supraveghere civică StateWatch și ONG-ul Comisia independentă anticorupție au publicat o investigație în care au constatat că dronele Shahed, cu excepția motorului, sunt compuse în întregime din piese fabricate în străinătate.