ISW: Forțele rusești se bazează tot mai mult pe drone de fabricație iraniană
Forțele rusești se bazează din ce în ce mai mult pe dronele de fabricație iraniană în atacurile asupra infrastructurii critice ucrainene și probabil că și-au epuizat semnificativ stocul actual de astfel de sisteme, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza sa zilnică.
Reprezentantul Direcției principale de informații militare ucrainene (GUR), Vadim Skibițki, a raportat miercuri că forțele ruse au folosit aproximativ 660 de drone Shahed (modelele 131 și 136) de fabricație iraniană în Ucraina de la prima lor utilizare în septembrie 2022.
Forțele ruse au crescut ritmul atacurilor cu drone împotriva infrastructurii critice ucrainene în ultima lună, folosind în principal drone Shahed, conform ISW.
Armata ucraineană spune că forțele rusești folosesc drone Shahed deoarece pot evita mai bine detectarea pe radar datorită modului în care zboară la joasă înălțime față de sol, în special de-a lungul râului Nipru în rutele de atac axate pe ținte din Kiev.
Un oficial ucrainean a afirmat că apărarea aeriană a doborât 540 de drone de atac rusești, dar chiar și la o rată de doborâre de 100% dronele sunt în continuare capabile să avarieze orașele ucrainene, deoarece focoasele lor nu explodează neapărat întotdeauna atunci când sunt interceptate și pot detona la căderea la sol.
Conform oficialilor ucraineni, contractul Rusiei cu Iranul stipulează transferul a 1.750 de drone, iar forțele rusești au nevoie în prezent să își refacă stocurile în urma unei utilizări ridicate a acestor sisteme din ultima perioadă.
Direcția principală de informații militare ucrainene a adăugat că dispune de informații care sugerează că Rusia va primi un alt transport de drone de fabricație iraniană, la o dată nespecificată. E posibil ca, în schimb, Rusia să livreze 24 de avioane de luptă Sukhoi Su-35.
„Forțele rusești au devenit probabil dependente de utilizarea dronelor de fabricație iraniană deoarece acestea reprezintă o alternativă ieftină la rachetele de înaltă precizie mai convenționale, ale căror stocuri au fost probabil epuizate semnificativ de către armata rusă”, precizează ISW.
Armata ucraineană afirmă că a ucis 800 de soldați ruși în ultima zi
Armata ucraineană a estimat joi că 800 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi, majoritatea în luptele din estul regiunii Donețk, scrie Reuters.
Făcând bilanțul obișnuit de dimineață al luptelor, armata ucraineană a declarat că forțele ruse s-au concentrat pe o ofensivă în sectorul Bahmut, iar atacurile sale în sectoarele Avdiivka și Kupiansk nu au avut succes.
Pe lângă cei 800 de soldați ruși care au murit în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene spun că au distrus și un avion, un elicopter și trei tancuri. Europa Liberă nu a putut verifica în mod independent aceste informații.
De asemenea, armata ucraineană a raportat decesul mai multor victime civile ca urmare a atacurilor rusești cu rachete asupra orașului Bahmut, aflat în mare parte în ruine și controlat de ucraineni, și asupra altor două orașe din regiunea Donețk - Kostiantinivka și Kurahove.
Miercuri seară, Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene din afara Bahmut au provocat numeroase pierderi adversarilor lor și că Rusia își consolidează forțele în regiune.
PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 30% în 2022
Produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022 - cea mai mare scădere anuală din ultimii peste 30 de ani - din cauza războiului cu Rusia, a declarat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, joi dimineață. În comparație, PIB-ul Ucrainei a crescut cu 3,4% în 2021.
Economia Ucrainei a suferit cele mai mari pierderi de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, deși scăderea a fost mai mică decât se aștepta inițial, a precizat ministrul, conform Reuters.
„Succesele forțelor de apărare ale Ucrainei pe front, munca coordonată a guvernului și a întreprinderilor, spiritul de neclintit al populației și viteza de reconstrucție a unităților de infrastructură critică avariate, precum și sprijinul financiar sistemic din partea donatorilor internaționali ne-au permis să menținem frontul economic și să continuăm mișcarea noastră spre victorie”, a declarat Iulia Sviridenko.
Ministerul Economiei a declarat că atacurile cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina au continuat să pună presiune asupra activității de afaceri.
CNN: Piese fabricate de 13 companii americane găsite într-o dronă iraniană doborâtă în Ucraina
Serviciile secrete ucrainene au găsit 40 de componente produse de 13 companii americane într-una dintre dronele rusești Shahed-136 de fabricație iraniană și care a fost doborâtă în Ucraina, toamna trecută, transmite CNN.
Celelalte 12 componente ale dronei au fost fabricate de companii din Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China, potrivit evaluării serviciilor de informații ucrainene.
Experții au declarat pentru CNN că nu există nicio dovadă că vreuna dintre aceste companii încalcă legile americane privind sancțiunile și că exportă cu bună știință tehnologia lor pentru a fi folosită de Iran la drone.
Multe companii promit să sporească monitorizarea, dar este adesea foarte dificil pentru producători să controleze unde ajung aceste piese pe piața globală, au declarat experții.
Nu este prima dată când piese fabricate în Occident au fost găsite în drone kamikaze iraniene, transmite Kyiv Independent. În noiembrie, organizația ucraineană de supraveghere civică StateWatch și ONG-ul Comisia independentă anticorupție au publicat o investigație în care au constatat că dronele Shahed, cu excepția motorului, sunt compuse în întregime din piese fabricate în străinătate.