Linkuri accesibilitate

Nu doar că și-a încălcat armistițiul, dar Rusia plănuiește și bombardarea bisericilor ucrainene de sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi
Nu doar că și-a încălcat armistițiul, dar Rusia plănuiește și bombardarea bisericilor ucrainene de sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi

Război în Ucraina | Rusia își încalcă propriul armistițiu și plănuiește bombardarea bisericilor de Crăciun. Alerte aeriene în toată Ucraina

Ucraina a catalogat ca fiind o păcăleală ordinul unilateral al Rusiei de încetare a focului în ziua de Crăciun pe rit vechi. Între timp, liderii Statelor Unite și Germaniei au confirmat trimiterea de vehicule de luptă blindate în Ucraina.

21:35 6.1.2023

Lukașenko a vizitat o bază militară rusească de pe teritoriul Belarusului

Președintele belarus Alexandru Lukașenko a vizitat o bază militară unde sunt staționate trupele rusești, a anunțat ministerul apărării.

În timpul întâlnirii, Lukașenko și un reprezentant al armatei ruse au discutat despre exercițiile militare comune ale celor două țări, se arată în comunicat.

A venit în momentul în care au apărut rapoarte că un tren care transporta trupe și echipamente din Rusia a sosit în Belarus.

21:34 6.1.2023

Rusia mobilizează 500.000 de recruți în ianuarie

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au susținut că Rusia urmează să ordone mobilizarea a nu mai puțin de 500.000 de recruți în ianuarie, în plus față de cei 300.000 pe care i-a chemat în octombrie.

Vadim Skibițki, adjunctul șefului de informații militare al Ucrainei, a declarat că Ucraina crede că recruții vor participa la un șir de ofensive rusești în primăvară și vară în estul și sudul țării.

21:31 6.1.2023

Nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina

SUA vor oferi un nou pachet de ajutor pentru arme pentru Ucraina și vecinii săi în valoare de peste 3,75 miliarde de dolari, a anunțat Casa Albă, incluzând pentru prima dată câteva zeci de vehicule de luptă Bradley.

Pachetul include o retragere de 2,85 miliarde de dolari din stocurile Pentagonului, care vor fi trimise direct Ucrainei și 225 de milioane de dolari în finanțare militară străină pentru a construi capacitatea pe termen lung și pentru a sprijini modernizarea armatei ucrainene, a spus Casa Albă.

Cel mai recent ajutor american – în valoare totală de aproximativ 2,85 miliarde de dolari și aproximativ 50 de Bradley – este cel mai mare pachet de asistență pe care Washington l-a oferit până în prezent Ucrainei și marchează cel mai recent pas al administrației lui Biden pentru a ajuta Ucraina să învingă forțele ruse.

„Războiul este într-un punct critic și trebuie să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe ucraineni să reziste agresiunii ruse”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ajutorul include 50 de Bradley, precum și 500 de rachete antitanc și 250.000 de cartușe de muniție.

SUA vor trimite, de asemenea, 100 de vehicule blindate M113, 55 de vehicule protejate împotriva minelor (MRAPS) și 138 de HUMVEES, precum și muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate și sisteme de apărare aeriană și alte arme, potrivit oficialilor.

Vehiculul de luptă Bradley este un transportator blindat care a fost folosit în mod regulat de armata SUA pentru a transporta trupe de luptă încă de la mijlocul anilor 1980.

Armura lui Bradley și arma sa principală, un tun cu lanț de 25 mm asociat cu o mitralieră mai ușoară și o pereche de rachete antitanc TOW, îl fac un vehicul de luptă modern cu înaltă capacitate.

16:23 6.1.2023

Rusia „planifică atacuri asupra bisericilor” în timpul Crăciunului, spune vicepremierul Ucrainei

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a avertizat locuitorii din teritoriile ocupate să nu participe la slujbele bisericii de Crăciunul ortodox.

Rusia intenționează să lanseze „atacuri teroriste” în biserici, a spus Vereșciuk, fără a furniza dovezi, îndemnând cetățenii „să fie atenți și, dacă este posibil, să se abțină de la a vizita locuri cu aglomerație mare”.

Există informații că rușii pregătesc atacuri teroriste în bisericile din teritoriile ocupate temporar pentru Crăciunul ortodox.”

Un grup ucrainean de informații cu sursă deschisă (OSINT) a raportat, de asemenea, că a primit informații despre atacurile asupra bisericilor ortodoxe din Donețk și din alte teritorii ocupate, relatează Kyiv Independent.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG