Linkuri accesibilitate

Nu doar că și-a încălcat armistițiul, dar Rusia plănuiește și bombardarea bisericilor ucrainene de sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi
Nu doar că și-a încălcat armistițiul, dar Rusia plănuiește și bombardarea bisericilor ucrainene de sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi

Război în Ucraina | Rusia își încalcă propriul armistițiu și plănuiește bombardarea bisericilor de Crăciun. Alerte aeriene în toată Ucraina

Ucraina a catalogat ca fiind o păcăleală ordinul unilateral al Rusiei de încetare a focului în ziua de Crăciun pe rit vechi. Între timp, liderii Statelor Unite și Germaniei au confirmat trimiterea de vehicule de luptă blindate în Ucraina.

07:31 6.1.2023

Volodimir Zelenski despre armistițiu: Războiul se va încheia atunci când soldații ruși fie vor pleca, fie îi vom alunga noi

Volodimir Zelenki în timpul discursului din 5 ianuarie 2023.
Volodimir Zelenki în timpul discursului din 5 ianuarie 2023.

Volodimir Zelenski a vorbit în discursul său de joi seară despre propunerea de încetare a focului, pentru o perioadă de 36 de ore, pentru sărbătorirea Crăciunului pe rit vechi:

„Pe 15 noiembrie, a fost prezentată Formula de pace ucraineană. Unul dintre punctele acesteia prevede retragerea trupelor de ocupație rusești de pe teritoriul țării noastre. Aceasta este o modalitate garantată și fiabilă de încetare a focului, de stopare a victimelor și a războiului în general.

În dimineața aceleiași zile, numărul soldaților ruși uciși era de 82.000 de persoane.

Pe 12 decembrie, Rusia a primit o ofertă de a începe punerea în aplicare a formulei de pace cu retragerea trupelor de ocupație chiar în ziua de Crăciun.

În acea zi, numărul soldaților ruși uciși era deja de aproape 95.000.

Se pare că ambele noastre propuneri nu au fost auzite. (...) În locul în care se află, se pare că este prea adânc pentru a le auzi.

Începând de astăzi, (sunt) deja aproape 110.000 de soldați uciși în acest război.

Cei care au continuat teroarea împotriva țării noastre și i-au trimis pe toți acei oameni la măcel, respingând ofertele noastre de a opri agresiunea rusă, cu siguranță nu prețuiesc viața și cu siguranță nu caută pacea.

Acum vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri, cel puțin pentru scurt timp, înaintarea băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniție și oameni mobilizați mai aproape de pozițiile noastre. Ce va aduce acest lucru? Doar o nouă creștere a numărului de morți.

Toată lumea știe cum Kremlinul se folosește de răgazurile din timpul războiului pentru a continua războiul cu o vigoare reînnoită. Dar pentru a termina războiul mai repede, nu de asta este nevoie deloc. Ceea ce este nevoie, este ca cetățenii Rusiei să gîsească curajul de a se elibera de frica rușinoasă de un singur om de la Kremlin, măcar pentru 36 de ore, măcar de Crăciun.

Frica voastră de el vă distruge țara, care, de asemenea, este deja adânc... Dar nu într-un buncăr.

A pune capăt războiului înseamnă a pune capăt agresiunii statului tău. Chiar și atunci când rachetele și dronele voastre nu mai lovesc orașele noastre, teroarea în teritoriile ocupate continuă. Nu le dați ucrainenilor niciun răgaz. Oamenii sunt torturați, electrocutați, violați. Acest lucru continuă în fiecare zi, în timp ce soldații dvs. se află pe teritoriul nostru.

Iar războiul se va încheia atunci când soldații voștri fie vor pleca, fie îi vom alunga noi.

Așa că, lăsați-i să ia vasele de toaletă - vor avea nevoie de ele pe drum - și să se întoarcă acasă. În spatele graniței noastre din 1991.”

07:47 6.1.2023

ISW: Anunțul lui Putin privind încetarea focului de Crăciun, probabil o campanie menită să afecteze reputația Ucrainei

Doi voluntari cară cadavrul unui tânăr de 20 de ani, ucis în bombardamentele rusești din Herson, Ucraina, pe 5 ianuarie 2023.
Doi voluntari cară cadavrul unui tânăr de 20 de ani, ucis în bombardamentele rusești din Herson, Ucraina, pe 5 ianuarie 2023.

Anunțul lui Vladimir Putin, potrivit căruia forțele rusești vor efectua o încetare a focului de 36 de ore de-a lungul întregii linii de front din Ucraina, este probabil o operațiune menită să afecteze reputația Ucrainei, a arată Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport al său.

Acesta i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să pună în aplicare o încetare temporară a focului de-a lungul întregii linii de front din Ucraina de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la miezul nopții de 7 ianuarie.

Având în vedere că liderul rus „nu se poate aștepta în mod rezonabil ca Ucraina să respecte termenii acestei încetări a focului declarate brusc, ar fi putut solicita încetarea focului pentru a cataloga Ucraina ca fiind inacceptabilă și nedoritoare de a face pașii necesari pentru negocieri”, spun specialiștii ISW.

De asemenea, insitutul precizează că organizarea și punerea în aplicare a unui armistițiu temporar necesită timp, iar dacă Vladimir Putin ar fi fost serios în legătură cu acest plan, atunci ar fi trebuit să facă anunțul cu mai mult de 24 de ore înainte.

De altfel, prima veste a unui „armistițiu de Crăciun” (pe rit vechi) a venit dinspre patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse. Acesta este un susținător fervent al războiului, iar declarația președintelui rus a venit ca un soi de răspuns la propunerea acestuia, se mai arată în evaluare.

„Încadrarea de către Putin a încetării focului pe motive religioase întărește, în plus, o altă dublă operațiune de (dez)informare rusă care încadrează Ucraina ca fiind o țară care suprimă grupurile religioase și îl poziționează pe Putin ca fiind adevăratul protector al credinței creștine”, mai spune institutul.

„Oficialii ucraineni și occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, au evidențiat imediat ipocrizia anunțului de încetare a focului și au subliniat că forțele rusești au continuat să lovească infrastructura militară și civilă ucraineană pe 25 decembrie - când mulți ucraineni ortodocși sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou”, transmite ISW.

„O astfel de pauză ar avantaja în mod disproporționat trupele rusești și ar începe să priveze Ucraina de inițiativă”, concluzionează institutul.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA și-a exprimat scepticismul cu privire la încetarea focului anunțată de Vladimir Putin, calificând-o drept „cinică”, având în vedere atacul de Anul Nou al Moscovei asupra Ucrainei și spunând că SUA au „puțină încredere” în intențiile anunțate.

08:02 6.1.2023

Joe Biden și Olaf Scholz anunță furnizarea de vehicule blindate ușoare și a unui sistem suplimentar de rachete Patriot

Imagine de arhivă: Vehicule de luptă americane Bradley desfășurate în Letonia, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve a NATO. Garkalne, Letonia, 8 februarie 2017.
Imagine de arhivă: Vehicule de luptă americane Bradley desfășurate în Letonia, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve a NATO. Garkalne, Letonia, 8 februarie 2017.

Liderii Statelor Unite și Germaniei au vorbit joi la telefon cu privire la războiul din Ucraina, exprimând „hotărârea comună de a continua să ofere Ucrainei sprijinul financiar, umanitar, militar și diplomatic necesar atât timp cât va fi nevoie”, arată un comunicat al Casei Albe.

„În acest scop, Statele Unite intenționează să aprovizioneze Ucraina cu vehicule de luptă pentru infanterie Bradley, iar Germania intenționează să aprovizioneze Ucraina cu vehicule de luptă pentru infanterie Marder. Ambele țări intenționează să instruiască forțele ucrainene cu privire la sistemele respective”, se precizează în comunicat.

Având în vedere atacurile continue ale Rusiei cu rachete și drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, președintele Joe Biden și cancelarul Olaf Scholz „au afirmat intenția de a sprijini în continuare nevoia urgentă a Ucrainei de capacități de apărare aeriană”.

În acest sens, Germania va furniza Ucrainei o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot, după ce, la sfârșitul lunii decembrie, Statele Unite au anunțat că au donat Ucrainei un sistem asemănător.

Cu o zi înainte, președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că guvernul său va trimite vehicule blindate de luptă ușoare AMX-10 RC.

Potrivit Reuters, Australia a declarat în octombrie că a oferit Kievului 90 de vehicule Bushmaster Protected Mobility Vehicles, o unitate blindată care este întărită împotriva minelor terestre, a focurilor de armă de calibru mic și a altor amenințări.

08:50 6.1.2023

Departamentul de Stat: Armistițiul temporar propus de Vladimir Putin este „cinic”

Propunerea lui Vladimir Putin de încetare a focului pentru a sărbători Crăciunul pe rit vechi, pe 7 ianuarie, este privită cu scepticism de către președintele american Joe Biden, Departamentul de Stat și de către Pentagonul.

În vreme ce președintele american spune că Rusia „încearcă să găsească niște oxigen”, Departamentul de Stat al SUA califică drept „cinică” propunerea de încetare a focului.

„Există un singur cuvânt care descrie cel mai bine acest lucru și acesta este 'cinismul'. Preocuparea noastră este că rușii vor căuta să folosească orice pauză temporară în lupte pentru a se odihni, pentru a se reface, pentru a se regrupa și, în cele din urmă, pentru a ataca din nou”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o conferință de presă.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a explicat de unde provine acest scepticism.

„Este de înțeles, cred că există un scepticism semnificativ atât aici, în SUA, cât și în întreaga lume, în acest moment, având în vedere istoricul lung al Rusiei în materie de propagandă, dezinformare și atacurile sale neîncetate împotriva orașelor și civililor ucraineni”, a declarat Pat Ryder, general de brigadă al Forțelor Aeriene.

„Dacă Rusia ar fi cu adevărat interesată să înceteze violența și vărsarea de sânge pe care le-a adus poporului ucrainean, s-ar retrage imediat din Ucraina. În timp ce Rusia pare să fie destul de bună la exportul de violență, nu pare să fie destul de bună la exportul adevărului”, a completat oficialul american.

Ucraina a înregistrat câteva succese pe câmpul de luptă în ultimele luni, iar Rusia a continuat să lanseze o serie de raiduri cu rachete și drone asupra centralelor energetice ucrainene, lăsând fără curent electric milioane de oameni, uneori în plină iarnă.

Deși Rusia a negat că a vizat civili de când a început invazia, în februarie anul trecut, atacurile sale au inclus bombardamente în ziua de Crăciun și de Anul Nou asupra infrastructurii civile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG