Rusia a lansat un atac masiv cu drone kamikaze asupra regiunii Dnipropetrovsk
Rusia a lansat miercuri dimineață mai multe drone kamikaze asupra regiunii ucrainene sud-estice Dnipropetrovsk, rănind mai multe persoane și avariind instalații civile, a declarat șeful administrației militare regionale, potrivit Serviciului ucrainean al RFE/RL.
„Ocupanții au atacat masiv zona cu drone kamikaze. Apărarea noastră aeriană a distrus cinci. De asemenea, au atacat cu drone orașul Nipru, vizând o întreprindere logistică. Patru angajați au fost răniți, trei dintre ei se află în stare gravă la spital”, a declarat guvernatorul Valentin Reznichenko.
Forțele ruse au bombardat, de asemenea, districtul Nikopol din regiune cu rachete Grad și artilerie grea.
Reznichenko a declarat că bombardamentele au avariat case private, o fabrică și o linie electrică, dar oamenii nu au fost răniți.
Trei morți și șapte răniți în Donețk
În același timp, lupte grele erau în desfășurare miercuri în estul regiunii Donețk și în sud. Epicentrul bătăliei pentru regiunea industrială Donețk se află în jurul orașelor Bahmut, Soledar și Avdiivka.
În urma bombardamentelor de marți asupra regiunii, forțele rusești au ucis trei persoane și au rănit alte șapte, potrivit guvernatorului regional.
Bombardamentele din Avdiivka au ucis o persoană și au rănit o alta, în timp ce trei persoane au fost rănite în Krasnohorivka, a precizat Pavlo Kirilenko, citat de The Guardian.
De asemenea, un atac la Kramatorsk s-a soldat cu rănirea unui copil și cu avarierea unei școli și a caselor din apropiere, iar în regiunea Horliv, o persoană a murit și două au fost rănite.
De la Kiev, Volodimir Zelenski a promis în cursul serii trecute că Ucraina „nu va ceda nici măcar un centimetru din pământul nostru” din Donețk și a mulțumit trupelor ucrainene care dețin poziții în regiunea Donbas.
Înalt oficial rus, în vizită la Teheran
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în evaluarea de miercuri că secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a sosit în Iran pe 8 noiembrie, probabil pentru a discuta despre furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia.
ISW sugerează că anunțul public al sosirii lui Patrușev urmărește să atragă atenția publicului internațional asupra parteneriatului tot mai profund dintre Moscova și Teheran și „să sublinieze implicit faptul că un oficial rus de rang înalt a apelat la Iran pentru ajutor în Ucraina”.
„Teheranul este probabil dornic să semnaleze public această reechilibrare a parteneriatului său strategic cu Moscova, în special pentru adversarii regionali ai Iranului cu care Kremlinul cooperează ocazional, cum ar fi Israelul și Arabia Saudită”, se mai arată în analiză.
Forțele ucrainene spun că au ucis aproape 800 de soldați ruși într-o zi
Statul major al forțelor armate ucrainene afirmă că aproximativ 780 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi de conflict, ridicând astfel bilanțul total estimat la peste 77.000.
Potrivit aceleiași surse, alte 15 tancuri, 12 vehicule militare blindate și șapte drone au fost distruse în ultimele 24 de ore.
Vecinii Ucrainei se pregătesc de un nou val de refugiați
Țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire și își refac stocurile de alimente în așteptarea unui posibil nou val de refugiați ucraineni, în contextul în care iarna se apropie, iar Rusia vizează rețeaua electrică și centralele de încălzire din Ucraina, transmite The Guardian.
Aproximativ 6,9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, trăind adesea în condiții foarte grele, iar Reuters relatează că planul de urgență al guvernului slovac are în vedere un posibil aflux de sute de mii de persoane în următoarele luni.
După o creștere inițială, la scurt timp după invazia Rusiei la 24 februarie, numărul refugiaților care se îndreaptă spre vestul Ucrainei a scăzut la sfârșitul primăverii. Până acum, în această toamnă, nu s-a înregistrat o creștere mare a numărului de refugiați, dar organizațiile de caritate spun că există acum semne de intensificare a mișcărilor peste granițe și își intensifică pregătirile.
„Se simte o creștere a numărului și este de așteptat. În prezent, este o creștere de 15%”, a declarat Roman Dohovič, un coordonator de ajutor pentru orașul Košice din estul Slovaciei.
De asemenea, în Ungaria un ONG care lucrează la graniță a declarat că numărul sosirilor zilnice la gara Záhony, în apropiere de graniță, a crescut de zece ori, ajungând la aproximativ 300-500.
În România, premierul Nicolae Ciucă va fi joi la Vicovul de Sus, în județul Suceava, unde va participa la deschiderea noului punct de trecere a frontierei împreună cu premierul ucrainean Denis Șmihal.