Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rusia a ordonat trupelor să se retragă din Herson pe celălalt mal al Niprului. 8.000 de civili uciși de forțele ruse

Lupte violente sunt raportate în unele zone din sudul Ucrainei, cele mai dure fiind în Nikolaiev. Președintele ucrainean spune că sunt „zeci de atacuri” în fiecare zi în estul regiunii Donețk.

Principalele evenimente ale zilei

09:19 9.11.2022

Marea Britanie: Podul către Crimeea nu va fi complet operațional mai devreme de septembrie 2023

Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis analiza sa de miercuri cu privire la cursul războiului:

„Eforturile Rusiei de a repara Podul Crimeei continuă, dar este puțin probabil ca acesta să fie complet operațional mai devreme de septembrie 2023.

Pe 8 noiembrie, podul rutier urma să fie închis pentru a permite deplasarea și instalarea unei porțiuni de înlocuire de 64 de metri. Vor fi necesare încă trei astfel de operațiuni pentru a înlocui secțiunile rutiere deteriorate.

Deși oficialii din Crimeea au afirmat că aceste deschideri suplimentare vor fi puse în funcțiune până la 20 decembrie, o informare furnizată președintelui Putin a adăugat că lucrările la cealaltă cale de rulare vor cauza perturbări ale traficului rutier până în martie 2023.

Înlocuirea podului feroviar deteriorat a fost contractată pentru a fi finalizată până în septembrie 2023, deși vicepremierul rus a declarat că termenul de reparații va fi accelerat.

O cale ferată este deschisă, dar transportul feroviar rămâne restricționat. Activitatea de reparații va depinde în mare măsură de condițiile meteorologice pe parcursul lunilor de iarnă.

Atacul podului din Crimeea a perturbat aprovizionarea logistică rusă pentru Crimeea și sudul Ucrainei, reducând capacitatea Rusiei de a transporta echipamente militare și trupe în zonă pe calea ferată sau pe șosea.

Deteriorarea podului, atacul recent asupra Flotei Mării Negre din Sevastopol și retragerea probabilă din Herson complică capacitatea guvernului rus de a descrie o imagine de succes militar.”

08:48 9.11.2022

Zelenski îndeamnă SUA să „rămână unită”

Președintele Ucrainei a îndemnat politicienii americani, înainte de apariția primelor rezultate, să mențină „unitatea de neclintit” și să urmeze exemplul Ucrainei „până la restabilirea păcii”.

„Democrațiile nu trebuie să se oprească în drumul lor spre victorie. Când Rusia a decis să ne distrugă libertatea și să șteargă Ucraina de pe fața pământului, ne-am unit imediat și ne păstrăm această unitate”, a declarat Volodimir Zelenski.

Mesajul său vine în contextul temerilor că un rezultat sau altul ar putea afecta ajutorul acordat țării invadate de Rusia.

08:36 9.11.2022

Milioane de oameni fără curent electric

O femeie se află în piața întunecată din fața clădirii avariate a Administrației Regionale de Stat din Harkov, pe 5 noiembrie 2022, Ucraina.
O femeie se află în piața întunecată din fața clădirii avariate a Administrației Regionale de Stat din Harkov, pe 5 noiembrie 2022, Ucraina.

Președintele Ucrainei a declarat marți seară că aproximativ 4 milioane de persoane au rămas fără energie electrică în 14 regiuni plus capitala Kiev.

Președintele ucrainean a precizat că situația este în curs de stabilizare și nu de urgență.

Întreruperile de curent programate din oră în oră vor afecta miercuri întreaga țară, a declarat operatorul rețelei electrice ucrainene, Ukrenergo.

Atacurile rusești cu rachete și drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele săptămâni, pe măsură ce se apropie iarna.

08:34 9.11.2022

Ucraina raportează tot mai multe jafuri rusești în Herson

Armata Ucrainei a acuzat marți trupele rusești că continuă să jefuiască și să distrugă infrastructura din orașul Herson din sudul țării, unde se prefigurează de săptămâni întregi o confruntare în singura capitală regională pe care Rusia a capturat-o intactă de la invazie, scrie The Guardian.

Artileria rusă a lovit peste 30 de așezări din regiunile Herson și Nikolaiev, iar în regiunea Zaporojie, autoritățile instalate de ruși îi forțează pe locuitori să accepte pașapoarte rusești după ce le-au confiscat documentele ucrainene, mai spun militarii ucraineni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG