Marea Britanie: Podul către Crimeea nu va fi complet operațional mai devreme de septembrie 2023
Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis analiza sa de miercuri cu privire la cursul războiului:
„Eforturile Rusiei de a repara Podul Crimeei continuă, dar este puțin probabil ca acesta să fie complet operațional mai devreme de septembrie 2023.
Pe 8 noiembrie, podul rutier urma să fie închis pentru a permite deplasarea și instalarea unei porțiuni de înlocuire de 64 de metri. Vor fi necesare încă trei astfel de operațiuni pentru a înlocui secțiunile rutiere deteriorate.
Deși oficialii din Crimeea au afirmat că aceste deschideri suplimentare vor fi puse în funcțiune până la 20 decembrie, o informare furnizată președintelui Putin a adăugat că lucrările la cealaltă cale de rulare vor cauza perturbări ale traficului rutier până în martie 2023.
Înlocuirea podului feroviar deteriorat a fost contractată pentru a fi finalizată până în septembrie 2023, deși vicepremierul rus a declarat că termenul de reparații va fi accelerat.
O cale ferată este deschisă, dar transportul feroviar rămâne restricționat. Activitatea de reparații va depinde în mare măsură de condițiile meteorologice pe parcursul lunilor de iarnă.
Atacul podului din Crimeea a perturbat aprovizionarea logistică rusă pentru Crimeea și sudul Ucrainei, reducând capacitatea Rusiei de a transporta echipamente militare și trupe în zonă pe calea ferată sau pe șosea.
Deteriorarea podului, atacul recent asupra Flotei Mării Negre din Sevastopol și retragerea probabilă din Herson complică capacitatea guvernului rus de a descrie o imagine de succes militar.”
Vecinii Ucrainei se pregătesc de un nou val de refugiați
Țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire și își refac stocurile de alimente în așteptarea unui posibil nou val de refugiați ucraineni, în contextul în care iarna se apropie, iar Rusia vizează rețeaua electrică și centralele de încălzire din Ucraina, transmite The Guardian.
Aproximativ 6,9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, trăind adesea în condiții foarte grele, iar Reuters relatează că planul de urgență al guvernului slovac are în vedere un posibil aflux de sute de mii de persoane în următoarele luni.
După o creștere inițială, la scurt timp după invazia Rusiei la 24 februarie, numărul refugiaților care se îndreaptă spre vestul Ucrainei a scăzut la sfârșitul primăverii. Până acum, în această toamnă, nu s-a înregistrat o creștere mare a numărului de refugiați, dar organizațiile de caritate spun că există acum semne de intensificare a mișcărilor peste granițe și își intensifică pregătirile.
„Se simte o creștere a numărului și este de așteptat. În prezent, este o creștere de 15%”, a declarat Roman Dohovič, un coordonator de ajutor pentru orașul Košice din estul Slovaciei.
De asemenea, în Ungaria un ONG care lucrează la graniță a declarat că numărul sosirilor zilnice la gara Záhony, în apropiere de graniță, a crescut de zece ori, ajungând la aproximativ 300-500.
În România, premierul Nicolae Ciucă va fi joi la Vicovul de Sus, în județul Suceava, unde va participa la deschiderea noului punct de trecere a frontierei împreună cu premierul ucrainean Denis Șmihal.
Forțele ucrainene spun că au ucis aproape 800 de soldați ruși într-o zi
Statul major al forțelor armate ucrainene afirmă că aproximativ 780 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi de conflict, ridicând astfel bilanțul total estimat la peste 77.000.
Potrivit aceleiași surse, alte 15 tancuri, 12 vehicule militare blindate și șapte drone au fost distruse în ultimele 24 de ore.
Înalt oficial rus, în vizită la Teheran
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată în evaluarea de miercuri că secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a sosit în Iran pe 8 noiembrie, probabil pentru a discuta despre furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia.
ISW sugerează că anunțul public al sosirii lui Patrușev urmărește să atragă atenția publicului internațional asupra parteneriatului tot mai profund dintre Moscova și Teheran și „să sublinieze implicit faptul că un oficial rus de rang înalt a apelat la Iran pentru ajutor în Ucraina”.
„Teheranul este probabil dornic să semnaleze public această reechilibrare a parteneriatului său strategic cu Moscova, în special pentru adversarii regionali ai Iranului cu care Kremlinul cooperează ocazional, cum ar fi Israelul și Arabia Saudită”, se mai arată în analiză.