Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski într-o vizită la Bahmut, oraș de pe linia frontului din partea eliberată a Donețkului
Președintele Volodimir Zelenski într-o vizită la Bahmut, oraș de pe linia frontului din partea eliberată a Donețkului

Război în Ucraina | Continuă ofensiva rusească în Donbas. Zelenski vizitează prima linie a frontului. Explozie la gazoductul Rusia-Europa

Războiul din Ucraina intră în ziua 300 a invaziei. Ofensiva trupelor rusești continuă în Donbas, care include regiunile Doneţk şi Luhansk. Forţele ucrainene au anihilat peste 20 de atacuri ale rușilor în zece localităţi din cele două regiuni.

Principalele evenimente:

14:38 20.12.2022

Klaus Iohannis: Invadarea Ucrainei a evidenţiat capacitatea NATO şi a aliaţilor de a acţiona ferm

NATO şi aliaţii forului nordatlantic au reuşit să acţioneze ferm şi solidar ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, a spus preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia unei vizite la Brigada Multinațională Sud-Est, de la Caracal, unde l-a primit şi pe preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa.

La unitatea din judeţul Olt sunt se află un contingent de militari portughezi, alături de militari din Macedonia de Nord, unde se desfăşoară antrenamente de luptă integrate în strategie NATO de întărire a securităţii flancului estic şi al ţărilor membre, în contextul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis şi președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, au susţinut declaraţii de presă comune după vizita efectuată marţi la Batalionul 1 Instrucție Olt, din Caracal.
Klaus Iohannis şi președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, au susţinut declaraţii de presă comune după vizita efectuată marţi la Batalionul 1 Instrucție Olt, din Caracal.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia a evidențiat, o dată în plus, capacitatea NATO și a Aliaților de a acționa ferm, solidar și coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, pentru a diminua efectele severe ale războiului, cât și pentru întărirea și reasigurarea Aliaților de pe Flancul Estic”, a spus Klaus Iohannis, în discursul său.

La finalul întrevederii cei doi şefi de stat au susţinut şi declaraţii de presă comune.

În România, la Cincu, funcţionează şi Grupul de luptă aliat, coordonat de Franţa şi care mai include militari din Ţările de Jos, Belgia. De asemenea, există baza militară aeriană NATO de la Mihail Kogălniceanu iar la cea de la Câmpia Turzii se desfăşoară de asemenea exerciţii sub coordonarea alianţei nord-atlantice. Totodată, în România este amplasat scutul antirachetă al NATO de la Deveselu.

12:20 20.12.2022

Continuă ofensiva ruseacă în Donbas, în a 300-a zi de la invadarea Ucrainei

Ofensiva trupelor ruse continuă în Donbas, care include regiunile Doneţk şi Lugansk. Forţele armate ucrainene au anihilat peste 20 de lovituri ale armatei ruse în zece localităţi din cele două regiuni, transmite agenţia ucraineană de presă Interfax.

Au fost doborâte două elicoptere, iar trupele ucrainene au lovit zone de depozitare a muniţiei, şi câte trei posturi de comandă şi zone de concentrare a trupelor.

Cele mai aprige lupte se duc în prezent pe linia Bahmut - Avdiyivka, dar bombardamente ar fi fost înregistrate şi în regiunea Herson şi Dnipropetrovsk, notează Reuters şi Associated Press.

Adăpost al trupelor ucrainene în Bahmut.
Adăpost al trupelor ucrainene în Bahmut.

Sunt ostilităţi active pe 1.300 de kilometri în zonă, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, care a dpus că trupele ruse au pierdut peste 99.000 de soldaţi şi militari până acum.

„În curând vor fi 100.000 de pierderi în rândul invadatorilor, pentru ce? Nimeni la Moscova nu are răspunsul. Continuă războiul şi risipesc vieţile oamenilor, nu ale celor dragi lor, ci ale altora - doar pentru că un grup de la Kremlin nu ştie să admită greşelile şi îi este teamă de realitate” , a spus Zelenski, potrivit Interfax.

Războiul a intrat în a 300-a zi de când Rusia a declanşat invadarea Ucrainei,

11:09 20.12.2022

Situaţia în teritoriile „anexate”, „extrem de dificilă” , admite Putin. Cere identificarea sabotorilor

Situaţia în cele patru regiuni din Ucraina pe care Rusia pretinde că le-a „anexat” în urma unor referendumuri a căror legalitate este contestată este „extrem de dificilă”, admite preşedintele rus.

„Situaţia în 'republicile poporului' Doneţk şi Lugansk, în Herson şi Zaporojie este extrem de dificilă”, a spus preşedintele rus, la o întâlnire cu şefii serviciilor ruse de securitate, transmite agenţia France Presse. „Oamenii care trăiesc acolo, cetăţeni ai Rusiei, se bazează pe voi, pe protecţia voastră”, solicitând concentrarea tuturor resurselor de contracarare a serviciilor străine de intelligence.

„Este necesar să suprimăm strict acţiunile serviciilor străine de intelligence, să identificăm rapid trădătorii, spioni şi sabotorii”, a mai declarat el.

Preşedintele rus a anunţat în toamnă anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, din estul şi sudul Ucrainei, ca urmare a unor referendumuri denunţate de autorităţile ucrainene şi de comunitatea europeană şi internaţională, mai notează AFP.

Kremlinul nu a ajuns să controleze nici una dintre regiunile amintite şi s-a retras luna trecută din Herson, după lupte îndelungi cu forţele ucrainene.

Începând din octombrie, Moscova a lansat însă mai multe atacuri atât asupra bazelor militare cât mai ales asupra infrastructurii de energie a Ucrainei, ceea ce a dus la întruperi sau furnizări cu restricţii a utilităţilor pentru milioane de ucraineni.

10:00 20.12.2022

Cadouri pentru copiii ucraineni din apropierea frontului, de Moş Nicolae

Un proiect dedicat copiilor ucraineni din oraşele din apropiera frontului a fost lansat de către operatorul de căi ferate de stat din Ucraina şi UNICEF, de Moş Nicolae, sărbătorit în ţara vecină în 19 decembrie.

Astfel, un prim tren festiv, încărcat de cadouri, s-a deplasat ieri în regiunea Doneţk, urmând ca în 21 decembrie să ajungă în Harkov, iar în 23 decembrie în Nikolaiev şi Harkov, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit căruia proiectul le poate reda bucuria copiilor ucraineni.

Vor fi distribuite aproximativ 30.000 de cadouri.

Brad împodobit de Crăciun în Nikolaiev.
Brad împodobit de Crăciun în Nikolaiev.

„Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în proiecte. Le mulţumesc celor de la UNICEF pentru sprijinul de peste 100 de milioane de dolari pentru familiile ucrainene; peste 120.000 de familii, inclusiv cele cu patru sau mai mulţi copii primesc sprijin financiar; proiectul are un impact asupra a 600.000 de ucraineni”, a spus liderul de la Kiev.

În Ucraina, în mod tradiţional sărbătorile religioase sunt ţinute „pe stil vechi”, după calendarul iulian, adică la date decalate cu aproximativ 2 săptămâni faţă de cele consemnate în calendarul gregorian.

Mitropolia ortodoxă a Kievului a anunţat în acest an că va permite Episcopiilor pe care le coordonează să sărbătorească Crăciunului şi în 25 decembrie, dacă doresc acest lucru, într-o încercare de delimitare de Rusia, unde sărbătorile sunt celebrate pe stil vechi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG