Linkuri accesibilitate

Președintele Volodimir Zelenski într-o vizită la Bahmut, oraș de pe linia frontului din partea eliberată a Donețkului
Președintele Volodimir Zelenski într-o vizită la Bahmut, oraș de pe linia frontului din partea eliberată a Donețkului

Război în Ucraina | Continuă ofensiva rusească în Donbas. Zelenski vizitează prima linie a frontului. Explozie la gazoductul Rusia-Europa

Războiul din Ucraina intră în ziua 300 a invaziei. Ofensiva trupelor rusești continuă în Donbas, care include regiunile Doneţk şi Luhansk. Forţele ucrainene au anihilat peste 20 de atacuri ale rușilor în zece localităţi din cele două regiuni.

Principalele evenimente:

08:16 20.12.2022

Guvernul canadian va confisca 26 de milioane de dolari în active sancționate de la oligarhul rus Roman Abramovici

Guvernul canadian va confisca 26 de milioane de dolari în active sancționate de la oligarhul rus Roman Abramovici

Guvernul canadian și-a anunțat intenția de a confisca 26 de milioane de dolari în active sancționate de la oligarhul rus Roman Abramovici, veniturile din confiscare fiind destinate reconstrucției în Ucraina și compensarea victimelor invaziei ruse.

Mișcarea a marcat primul caz în care guvernul canadian a folosit noi puteri pentru a urmări confiscarea bunurilor aparținând persoanelor sancționate, se arată într-un comunicat.

08:16 20.12.2022

Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară

Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară trimițând o dronă „kamikaze” peste o parte a unei centrale nucleare din regiunea Nikolaev, imediat după miezul nopții de duminică.

Energoatom a spus că drona Shahed, fabricată iranian, a fost detectată deasupra centralei nucleare din Ucraina de Sud și a cerut comunității nucleare internaționale să protejeze site-urile atomice de riscurile de război.

08:17 20.12.2022

Zelenski: Ucraina este pregătită pentru „toate posibilele scenarii de apărare” împotriva Rusiei și Belarusului

Zelenski: Ucraina este pregătită pentru „toate posibilele scenarii de apărare” împotriva Rusiei și Belarusului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a spus că Ucraina este pregătită pentru „toate posibilele scenarii de apărare” împotriva Moscovei și a aliatului său, Belarus.

„Protejarea graniței noastre, atât cu Rusia, cât și cu Belarus, este prioritatea noastră constantă”, a declarat Zelenski după o întâlnire cu comandamentul superior al armatei ucrainene. „Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile.”

Liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Țihanovskaia, a avertizat că șansele ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „pot crește în săptămânile următoare”.

Kievul a avut „drept să se pregătească” ca Minsk să se alăture noii ofensive a Moscovei, deoarece probabilitatea „ar putea crește în săptămânile următoare”, a spus Țihanovskaia pentru Kiev Post.

10:00 20.12.2022

Cadouri pentru copiii ucraineni din apropierea frontului, de Moş Nicolae

Un proiect dedicat copiilor ucraineni din oraşele din apropiera frontului a fost lansat de către operatorul de căi ferate de stat din Ucraina şi UNICEF, de Moş Nicolae, sărbătorit în ţara vecină în 19 decembrie.

Astfel, un prim tren festiv, încărcat de cadouri, s-a deplasat ieri în regiunea Doneţk, urmând ca în 21 decembrie să ajungă în Harkov, iar în 23 decembrie în Nikolaiev şi Harkov, a spus preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit căruia proiectul le poate reda bucuria copiilor ucraineni.

Vor fi distribuite aproximativ 30.000 de cadouri.

Brad împodobit de Crăciun în Nikolaiev.
Brad împodobit de Crăciun în Nikolaiev.

„Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în proiecte. Le mulţumesc celor de la UNICEF pentru sprijinul de peste 100 de milioane de dolari pentru familiile ucrainene; peste 120.000 de familii, inclusiv cele cu patru sau mai mulţi copii primesc sprijin financiar; proiectul are un impact asupra a 600.000 de ucraineni”, a spus liderul de la Kiev.

În Ucraina, în mod tradiţional sărbătorile religioase sunt ţinute „pe stil vechi”, după calendarul iulian, adică la date decalate cu aproximativ 2 săptămâni faţă de cele consemnate în calendarul gregorian.

Mitropolia ortodoxă a Kievului a anunţat în acest an că va permite Episcopiilor pe care le coordonează să sărbătorească Crăciunului şi în 25 decembrie, dacă doresc acest lucru, într-o încercare de delimitare de Rusia, unde sărbătorile sunt celebrate pe stil vechi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG