Deplasare masivă de nave rusești de la baza navală Novorossiisk de la Marea Neagră
Ministerul Apărării din Marea Britanie semnalează în analiza zilnică asupra războiului din Ucraina că cel puțin 10 nave ale Flotei ruse de la Marea Neagră au părăsit brusc baza Novorossiisk, aflată la 150 de kilometri de Strâmtoarea Kerci, pe data de 11 ianuarie.
Potrivit informării, având în vedere tipul și numărul de nave care au ieșit pe mare în același timp, ar fi vorba, cel mai probabil, despre o dispersare a flotei, ca răspuns la o amenințare specifică la adresa bazei pe care ar fi identificat-o Rusia.
Este puțin probabil ca acțiunea să însemne pregătirea unor atacuri cu rachete de croazieră și este foarte puțin probabil ca flota să se pregătească pentru operațiuni de asalt amfibiu, arată Ministerul britanic al Apărării.
Atac cu rachete sâmbătă la Kiev și Harkov
Un atac cu rachete a vizat, sâmbătă dimineață, infrastructura esențială a capitalei Ucrainei, Kiev. Mai multe explozii s-au auzit în cartierul Dniprovschi, transmite Reuters, care citează mai mulți oficiali ucraineni.
Jurnaliștii agenției de știri din capitala Ucrainei au transmis că au auzit mai multe explozii, iar apoi sunetul alarmei antiaeriene. Autoritățile au cerut locuitorilor să se adăpostească.
Potrivit jurnalistei The Guardian Isobel Koshiw, în centrul Kievului s-au auzit patru explozii dimineață, iar spre deosebire de alte dăți când sirenele se auzeau cu zeci de minute înaintea exploziilor, acestea s-au auzit acum după atac.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că rachetele au fost lansate de pe o traiectorie înaltă dinspre nord, sugerând că sunt rachete balistice pe care Ucraina nu le poate doborî și nu a fost capabilă să le detecteze la timp pentru a alerta imediat civilii cu privire la un raid aerian.
„Atac cu rachete asupra infrastructurii esențiale”, a transmis adjunctul administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko. Autoritățile militare au transmis că a fost lovit un obiectiv de infrastructură, dar nu a precizat care.
Începând din octombrie, Rusia a vizat cu prioritate în atacurile sale infrastructura energetică a Ucrainei, pentru a provoca blocaje de alimentare cu energie în perioada iernii.
Din Harkov, autoritățile locale au transmis că două rachete S-300 au lovit orașul în cursul dimineții, având drept țintă obiective industriale și de infrastructură.
Experți internaționali în securitate nucleară vor supraveghea permanent toate centralele din Ucraina
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță că își va spori eforturile de a preveni un accident nuclear în Ucraina prin stabilirea unei prezențe permanente a experților săi.
Potrivit AIEA, directorul general al Agenției, Rafael Mariano Grossi, va merge în Ucraina săptămâna viitoare „pentru a stabili o prezență continuă a experților în siguranță și securitate nucleară la toate instalațiile de energie nucleară ale țării [inclusiv Cernobîl], intensificând semnificativ eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear în timpul actualului conflict militar”.
În prezent, AIEA are o prezență permanentă doar la centrala Zaporojie, controlată de forțele militare ruse și aflată de mai multe luni în centrul îngrijorărilor internaționale cu privire la riscul unui accident nuclear.
Potrivit lui Grossi, situația de la Zaporojie rămâne una îngrijorătoare, presiunile la care sunt supuși angajații reprezentând un factor de risc. „Resursele reduse, stresul psihologic din cauza conflictului militar în desfășurare și absența membrilor familiei care au fugit din zonă au creat o situație fără precedent pe care niciun angajat al centralei nu ar trebui să o suporte”, a spus acesta.
Grupul Wagner își atribuie victoria la Soledar, critică armată rusă
După ce Ministerul Apărării din Rusia a anunțat preluarea controlului asupra orașului Soledar, din Donețk, estul Ucrainei, reprezentanții grupului de mercenari Wagner (Vagner) au acuzat Ministerul că „fură realizările altora”, potrivit The New York Times.
Reuters precizează că liderul grupului, mercenarul ultra-naționalist Evgheni Prigojin, un vechi apropiat al lui Vladimir Putin, s-a plâns că forțele militare ale Rusiei își asumă succesul fără a menționa luptătorii săi, printre care mulți sunt care se află deținuți cărora li s-a promis libertatea dacă supraviețuiesc războiului.
Prigojin s-a fotografiat alături de forțele sale într-o mină de sare de lângă Soledar, precizează Reuters.