Linkuri accesibilitate

Cel puțin 30 de oameni au fost confirmați morți duminică în urma atacului cu rachetă al Rusiei asupra unui bloc din orașul ucrainean Dnipro.
Cel puțin 30 de oameni au fost confirmați morți duminică în urma atacului cu rachetă al Rusiei asupra unui bloc din orașul ucrainean Dnipro.

Război în Ucraina | Cel puțin 30 de morți la Dnipro, inclusiv un copil

Zeci de oameni au murit în Ucraina după ce o rachetă lansată de forțele Rusiei a lovit un bloc cu nouă etaje din orașul Dnipro, în zona central-sudică a țării, pe râul Nipru.

08:26 14.1.2023

Zelenski: Lupta pentru Soledar continuă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat vineri seară că luptele „dure” pentru regiunea Donețk continuă.

„Luptele pentru Bahmut și Soledar, pentru Kreminna, pentru alte orașe și sate din estul țării noastre continuă”, a transmis Zelenski în mesajul obișnuit de vineri seara.

Vineri, Rusia anunțase că forțele sale au preluat controlul asupra localității Soledar, în ceea ce Reuters a descris drept un succes rar pentru Moscova după luni de pierderi importante pe front.

Evenimentele zilei de vineri, AICI.

08:43 14.1.2023

Grupul Wagner își atribuie victoria la Soledar, critică armată rusă

După ce Ministerul Apărării din Rusia a anunțat preluarea controlului asupra orașului Soledar, din Donețk, estul Ucrainei, reprezentanții grupului de mercenari Wagner (Vagner) au acuzat Ministerul că „fură realizările altora”, potrivit The New York Times.

Reuters precizează că liderul grupului, mercenarul ultra-naționalist Evgheni Prigojin, un vechi apropiat al lui Vladimir Putin, s-a plâns că forțele militare ale Rusiei își asumă succesul fără a menționa luptătorii săi, printre care mulți sunt care se află deținuți cărora li s-a promis libertatea dacă supraviețuiesc războiului.

Prigojin s-a fotografiat alături de forțele sale într-o mină de sare de lângă Soledar, precizează Reuters.

10:23 14.1.2023

Experți internaționali în securitate nucleară vor supraveghea permanent toate centralele din Ucraina

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță că își va spori eforturile de a preveni un accident nuclear în Ucraina prin stabilirea unei prezențe permanente a experților săi.

Potrivit AIEA, directorul general al Agenției, Rafael Mariano Grossi, va merge în Ucraina săptămâna viitoare „pentru a stabili o prezență continuă a experților în siguranță și securitate nucleară la toate instalațiile de energie nucleară ale țării [inclusiv Cernobîl], intensificând semnificativ eforturile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear în timpul actualului conflict militar”.

În prezent, AIEA are o prezență permanentă doar la centrala Zaporojie, controlată de forțele militare ruse și aflată de mai multe luni în centrul îngrijorărilor internaționale cu privire la riscul unui accident nuclear.

Potrivit lui Grossi, situația de la Zaporojie rămâne una îngrijorătoare, presiunile la care sunt supuși angajații reprezentând un factor de risc. „Resursele reduse, stresul psihologic din cauza conflictului militar în desfășurare și absența membrilor familiei care au fugit din zonă au creat o situație fără precedent pe care niciun angajat al centralei nu ar trebui să o suporte”, a spus acesta.

10:51 14.1.2023

Atac cu rachete sâmbătă la Kiev și Harkov

Un atac cu rachete a vizat, sâmbătă dimineață, infrastructura esențială a capitalei Ucrainei, Kiev. Mai multe explozii s-au auzit în cartierul Dniprovschi, transmite Reuters, care citează mai mulți oficiali ucraineni.

Jurnaliștii agenției de știri din capitala Ucrainei au transmis că au auzit mai multe explozii, iar apoi sunetul alarmei antiaeriene. Autoritățile au cerut locuitorilor să se adăpostească.

Kiev, 14 ianuarie 2023. O serie de explozii s-au auzit în orașul acoperit de ceață.
Kiev, 14 ianuarie 2023. O serie de explozii s-au auzit în orașul acoperit de ceață.

Potrivit jurnalistei The Guardian Isobel Koshiw, în centrul Kievului s-au auzit patru explozii dimineață, iar spre deosebire de alte dăți când sirenele se auzeau cu zeci de minute înaintea exploziilor, acestea s-au auzit acum după atac.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că rachetele au fost lansate de pe o traiectorie înaltă dinspre nord, sugerând că sunt rachete balistice pe care Ucraina nu le poate doborî și nu a fost capabilă să le detecteze la timp pentru a alerta imediat civilii cu privire la un raid aerian.

„Atac cu rachete asupra infrastructurii esențiale”, a transmis adjunctul administrației prezidențiale, Kirilo Timoșenko. Autoritățile militare au transmis că a fost lovit un obiectiv de infrastructură, dar nu a precizat care.

Începând din octombrie, Rusia a vizat cu prioritate în atacurile sale infrastructura energetică a Ucrainei, pentru a provoca blocaje de alimentare cu energie în perioada iernii.

Din Harkov, autoritățile locale au transmis că două rachete S-300 au lovit orașul în cursul dimineții, având drept țintă obiective industriale și de infrastructură.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG