Rusia susține că va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie
Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, după ce această centrală şi-a consumat rezervele de combustibil, a anunţat joi agenţia de presă TASS, citând un reprezentant al agenţiei ruse pentru energie nucleară Rosenergoatom, transmite Reuters.
„Combustibilul care este în funcţiune va fi epuizat ... în viitor va fi folosit al nostru'', a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom.
Situaţia centralei nucleare Zaporojie este incertă după ce aceasta a pierdut din nou miercuri, pentru a doua oară în cinci zile, conexiunea electrică externă şi depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenţă.
Forțele ruse au lovit regiunea Kiev cu drone kamikaze
Forțele ruse au lovit joi dimineață regiunea Kiev cu drone kamikaze, potrivit oficialilor ucraineni, scrie The Guardian. Potrivit oficialilor ucraineni a fost lovită infrastructura din regiunea Kievului.
„Avem atacuri asupra uneia dintre comunitățile din regiune. Anterior – un atac de drone kamikaze. Salvatorii intervin deja”, a anunțat, pe Telegram, joi dimineață, guvernatorul regional al Kievului, Oleksiy Kuleba.
Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Zelenski, a raportat că infrastructura critică din regiune a fost ținta loviturilor cu drone.
MAE salută adoptarea de către ONU a rezoluţiei privind anexarea ilegală a teritoriilor din Ucraina
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu salută adoptarea, la 12 octombrie 2022, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgenţă (a 11-a sesiune specială de urgenţă, reluată), a rezoluţiei de condamnare a anexării ilegale de către Rusia a unor teritorii ucrainene, intitulată „Integritatea teritorială a Ucrainei - apărarea principiilor Cartei ONU”.
Este cele mai mare număr de voturi obţinut de la începutul războiului ilegal de agresiune împotriva Ucrainei în favoarea unei rezoluţii a AG ONU pe acest subiect. Împotriva rezoluţiei au votat doar 5 state membre ONU - Federaţia Rusă, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria.
„Acest rezultat arată cu claritate gradul foarte ridicat de izolare internaţională a Rusiei, dar şi hotărârea comunităţii internaţionale de a apăra ordinea internaţională bazată pe reguli şi dreptul internaţional" , a declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Rezoluţia a fost iniţiată de Ucraina şi Albania, ca urmare a respingerii de către Federaţia Rusă a unei rezoluţii similare în Consiliul de Securitate, la 30 septembrie 2022. Textul a fost co-sponsorizat de România, alături de alte 75 de state membre ONU.
Totodată, împotriva rezoluţiei au votat doar 5 state membre ONU - Federaţia Rusă, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria.
Valdimir Putin și Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc la Astana
Președintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la summitul regional din Kazahstan.
Consilierul de la Kremlin, Yuri Ushakov, a precizat miercuri că președintele turc poate propune idei pentru pace, sugerând că „ne așteaptă o discuție foarte interesantă și, sper, utilă”, relatează The Guardian.