Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat joi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a declarat apoi Rusia stat „terorist”, Strasbourg, Franța, 13 octombrie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat joi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a declarat apoi Rusia stat „terorist”, Strasbourg, Franța, 13 octombrie 2022

Război în Ucraina | APCE declară terorist regimul din Rusia. Borell: Forțele rusești vor fi anihilate dacă Putin va folosi arme nucleare

Ziua 232 a invaziei. Rusia a continuat atacurile asupra orașelor ucrainene. Nouă localnici au fost răniți miercuri seară în orașul Orihiv, din regiunea Zaporojie, care a fost bombardat cu 324 de obuze.

16:24 13.10.2022

Guvernatorul Hersonului, instalat de Moscova, îi îndeamnă pe locuitori să evacueze regiunea

Șeful regiunii Herson din sudul Ucrainei, instalat de Moscova, a îndemnat locuitorii să părăsească zona și a cerut Rusiei să ajute la evacuarea oamenilor, relatează AFP.

Într-un videoclip postat pe Telegram, Vladimir Saldo, șeful administrației Herson, instalat de Rusia, a spus:

„Le-am sugerat tuturor oamenilor din regiunea Herson să plece, dacă doresc, în alte regiuni pentru a se proteja de loviturile cu rachete. Adresându-mă conducerii țării (Rusia), vă rog să ajutați la organizarea acestei lucrări.”

„Noi, oamenii din regiunea Herson, știm că Rusia nu-și abandonează oamenii”, a adăugat el.

Saldo a spus că regiunea este lovită de un număr tot mai mare de atacuri cu rachete care aduc „daune grave”, semn că contraofensiva Ucrainei continuă să facă progrese.

Avertismentul său vine la doar o zi după ce Kievul a declarat că a reluat cinci așezări din regiunea Herson.

Hersonul este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova a susținut recent că le-a anexat.

15:44 13.10.2022

Rusia susține că Ucraina a bombardat Belgorod. Ucraina spune că este efectul bombardamentului eșuat al rușilor la Harkov

O clădire rezidențială din orașul Belgorod, din sudul Rusiei, lângă granița cu Ucraina, a fost lovită joi de un bombardament de către forțele de la Kiev, a declarat guvernatorul orașului.

AFP relatează că guvernatorul regional al Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a declarat într-o declarație la Telegram că forțele armate ucrainene au bombardat Belgorod și că există pagube la un bloc de locuințe de pe strada Gubkin.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a negat că armata Kievului este responsabilă și a spus că Rusia a încercat să bombardeze cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, la graniță „dar ceva a mers prost”.

Gladkov a adăugat că bombardamentele forțelor ucrainene au aterizat în apropierea școlii, într-un sat numit Krasnoye, în afara orașului principal Belgorod, unde studenții care învață online de acasă.

Nu au fost raportate victime, nici rănite, nici ucise.

14:49 13.10.2022

Zelenski: Trebuie ca Rusia să fie recunoscută ca stat agresor

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă joi, într-o alocuţiune prin videoconferinţă, în cadrul unei sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la judecarea „fiecărui agresor şi călău” rus din Ucraina, relatează AFP.

„Trebuie ca Rusia să fie recunoscută ca stat agresor, iar fiecare asasin şi călău trebuie adus în faţa justiţiei pentru crimele comise în acest război” rus în Ucraina, îndeamnă şeful statului ucrainean.

„Trebuie să se creeze mecanismele juridice indispensabile pentru a se face acest lucru. Voi aveţi un rol special în crearea unui Tribunal Special în vederea aducerii în faţa justiţiei a Rusiei şi aplicării principiului dreptului internţaional”, a tunat Zelenski.

Furie la Kiev în timp ce rachetele lui Putin bombardează orașele ucrainene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

14:32 13.10.2022

Estonia trimite un nou ajutor militar în Ucraina

Estonia a confirmat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include echipament de iarnă, echipamente și muniție, relatează The Guardian. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a confirmat sprijinul suplimentar într-o postare de joi pe Twitter.

„Să accelerăm cu toții ajutorul nostru, pentru ca ucrainenii să își poată elibera teritoriile. Aceasta este calea spre pace”, a scris Kaja Kallas.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG