Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat joi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a declarat apoi Rusia stat „terorist”, Strasbourg, Franța, 13 octombrie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a adresat joi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a declarat apoi Rusia stat „terorist”, Strasbourg, Franța, 13 octombrie 2022

Război în Ucraina | APCE declară terorist regimul din Rusia. Borell: Forțele rusești vor fi anihilate dacă Putin va folosi arme nucleare

Ziua 232 a invaziei. Rusia a continuat atacurile asupra orașelor ucrainene. Nouă localnici au fost răniți miercuri seară în orașul Orihiv, din regiunea Zaporojie, care a fost bombardat cu 324 de obuze.

09:20 13.10.2022

MAE salută adoptarea de către ONU a rezoluţiei privind anexarea ilegală a teritoriilor din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu salută adoptarea, la 12 octombrie 2022, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgenţă (a 11-a sesiune specială de urgenţă, reluată), a rezoluţiei de condamnare a anexării ilegale de către Rusia a unor teritorii ucrainene, intitulată „Integritatea teritorială a Ucrainei - apărarea principiilor Cartei ONU”.

Este cele mai mare număr de voturi obţinut de la începutul războiului ilegal de agresiune împotriva Ucrainei în favoarea unei rezoluţii a AG ONU pe acest subiect. Împotriva rezoluţiei au votat doar 5 state membre ONU - Federaţia Rusă, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria.

„Acest rezultat arată cu claritate gradul foarte ridicat de izolare internaţională a Rusiei, dar şi hotărârea comunităţii internaţionale de a apăra ordinea internaţională bazată pe reguli şi dreptul internaţional" , a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Rezoluţia a fost iniţiată de Ucraina şi Albania, ca urmare a respingerii de către Federaţia Rusă a unei rezoluţii similare în Consiliul de Securitate, la 30 septembrie 2022. Textul a fost co-sponsorizat de România, alături de alte 75 de state membre ONU.

Totodată, împotriva rezoluţiei au votat doar 5 state membre ONU - Federaţia Rusă, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria.

09:38 13.10.2022

Forțele ruse au lovit regiunea Kiev cu drone kamikaze

Forțele ruse au lovit joi dimineață regiunea Kiev cu drone kamikaze, potrivit oficialilor ucraineni, scrie The Guardian. Potrivit oficialilor ucraineni a fost lovită infrastructura din regiunea Kievului.

„Avem atacuri asupra uneia dintre comunitățile din regiune. Anterior – un atac de drone kamikaze. Salvatorii intervin deja”, a anunțat, pe Telegram, joi dimineață, guvernatorul regional al Kievului, Oleksiy Kuleba.

Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Zelenski, a raportat că infrastructura critică din regiune a fost ținta loviturilor cu drone.

09:48 13.10.2022

Rusia susține că va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie

Rusia va folosi propriul combustibil nuclear la centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, după ce această centrală şi-a consumat rezervele de combustibil, a anunţat joi agenţia de presă TASS, citând un reprezentant al agenţiei ruse pentru energie nucleară Rosenergoatom, transmite Reuters.

„Combustibilul care este în funcţiune va fi epuizat ... în viitor va fi folosit al nostru'', a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Situaţia centralei nucleare Zaporojie este incertă după ce aceasta a pierdut din nou miercuri, pentru a doua oară în cinci zile, conexiunea electrică externă şi depinde exclusiv de propriile sale generatoare de urgenţă.


10:55 13.10.2022

Bombardamente și la Nikolaev

Autoritățile din Nikolaev au precizat că orașul a fost bombardat peste noapte. Potrivit primarului orașului, Alexander Sienkevich, bombardarea masivă a avut loc în jurul orei unu dimineața.

„Este o lovitură într-o clădire rezidențială cu cinci etaje. Ultimele două etaje sunt complet distruse, restul sunt sub dărâmături. Salvatorii lucrează la fața locului”, a scris el.

Șeful administrației regionale din Nikolaev, Vitaly Kim, a spus că asupra orașului au fost trase opt rachete de tip S-300.

„Un băiețel de 11 ani a fost scos de sub dărâmături. Copilul a stat acolo 6 ore. Acum primește îngrijiri medicale. Căutările pentru încă șapte persoane continua”, a spus el, potrivit Current Time.

Blocul din Nikolaev lovit de bombele rusești.
Blocul din Nikolaev lovit de bombele rusești.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG