Linkuri accesibilitate

Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.
Militari ruși din Districtul Militar Central al Rusiei trăgând cu artilerie într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, estul Ucrainei.

Război în Ucraina | 10.764 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia. Kievul cere României să declare Rusia stat terorist

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și consilierii sunt prudenți în revendicarea victoriei în Herson, oraș cheie din sudul țării. Șeful armatei SUA estimează că numărul total al morților este în jurul a 200.000.

Principalele evenimente pe scurt

16:05 10.11.2022

​​​​​​​Maia Sandu: „Mulţumim României datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova la aprovizionarea cu energie electrică, afectată fatal de războiul din Ucraina, în cadrul declarațiilor comune de presă făcute cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară. Mulţumim pentru sprijinul bugetar adiţional de 75 de milioane de euro oferit în luna august pentru a face faţă cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin reţeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan. Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Ursula von der Leyen a dat asigurări că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit şi a anunţat că Bruxelles-ul a pregătit un pachet suplimentar de susţinere energetică pentru Republica Moldova, scrie News.ro.

Astfel, 200 de milioane de euro vor fi acordaţi în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-şi acopere nevoile de gaz de la 1 ianuarie 2023, iar pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentari vor fi acordaţi ca suport bugetar pentru Republica Moldova pentru a acorda susţinere celor mai vulnerabile persoane.

Preşedinta Comisiei Europene a mai spus că la 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova.

„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen. „Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dvs”, a arătat preşedinta Comisiei Europene.

15:36 10.11.2022

Retragere cu două tăișuri. Oficial ucrainean: Rusia exploatează Hersonul pentru a-l transforma în „orașul morții”

Un înalt oficial ucrainean a avertizat că forțele ruse fac capcane în orașul Herson și le acuză că încearcă să-l transforme într-un „oraș al morții”.

Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că Rusia „dorește să transforme Hersonul într-un oraș al morții”.

El a susținut că armata rusă „exploatează tot ce poate: apartamente, canalizări”, iar „artileria de pe malul stâng” al râului Nipru „planifică să transforme orașul în ruină”.

El a spus că forțele ruse desfășurate în orașul Herson „au venit, au jefuit, au sărbătorit, au ucis „martori”, au lăsat ruine și au plecat”.

Orașul – din care forțele ruse au anunțat că se vor retrage miercuri – a fost una dintre zonele pe care Federația Rusă a pretins că le-a anexat de la Ucraina în septembrie.

14:12 10.11.2022

Premierul Ucrainei, în Suceava: Am fi foarte recunoscători României dacă ar recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului

Denis Șmîhal, premierul Ucrainei, a declarat joi, în județul Suceava, la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei Krasnoilsk - Vicovul de Sus că „deschiderea acestui punct de trecere a frontierei reprezintă o apropiere între statele noastre și confirmă drumul nostru spre integrarea europeană”.

El a mai spus că este recunoscător României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei.

„România ne susține foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul nostru spre viitor. Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține în inițiativa noastră de a exclude Rusie din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră”, a declarat premierul ucrainean, potrivit traducerii guvernului român.

Șmîhal a mai spus că țara sa este recunoscătoare pentru disponibilitatea arată de România pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, în special regiunea Novopetrovsk.

13:58 10.11.2022

Marea Britanie a înghețat active rusești în valoare de 18 miliarde de lire sterline

Guvernul britanic a declarat joi că a înghețat active în valoare totală de 18 miliarde de lire sterline (20,5 miliarde de dolari) deținute de oligarhi ruși, alte persoane și entități sancționate pentru invazia Moscovei în Ucraina.

Rusia a depășit Libia și Iranul pentru a deveni cea mai sancționată națiune din Marea Britanie, potrivit Biroului de implementare a sancțiunilor financiare, parte a Ministerului de Finanțe, scrie Reuters.

„Am impus cele mai severe sancțiuni impuse vreodată Rusiei, iar acest lucru le paralizează mașina de război. Mesajul nostru este clar: nu îi vom permite lui Putin să reușească în acest război brutal”, a declarat Andrew Griffith, un ministru de rang inferior din cadrul Trezoreriei.

Marea Britanie a sancționat până în prezent peste 1.200 de persoane și peste 120 de entități din Rusia, vizând inclusiv oameni de afaceri și companii de profil înalt până la politicieni proeminenți.

Guvernul a început să impună interdicții de călătorie, înghețarea activelor și alte sancțiuni la 24 februarie, ziua în care Moscova a trimis trupe în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG