Cum vede Ucraina retragerea Rusiei din Herson
Oficiali ucraineni de rang înalt au avertizat populația să nu sărbătorească prea curând anunțul Rusiei privind retragerea pe celălalt mal al Niprului de la Herson.
Președintele Ucrainei a îndemnat la prudență, în discursul său de miercuri seară, în ciuda „multor bucurii în spațiul mediatic”. „Inamicul nu ne aduce cadouri, nu face "gesturi de bunăvoință". Ne luptăm pentru a ne ridica. Și când lupți, trebuie să înțelegi că fiecare pas este întotdeauna rezistență din partea inamicului, este întotdeauna pierderea vieții eroilor noștri”, a spus Volodimir Zelenski.
„De aceea, ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile. În interesul eliberării întregului nostru teritoriu și pentru ca pierderile să fie cât mai mici posibil”, a completat el.
De asemenea, un important consilier prezidențial a declarat pentru Reuters că „până când steagul ucrainean nu va flutura deasupra Khersonului, nu are sens să vorbim despre o retragere rusă”. Ulterior, Mihailo Podoliak a scris pe Twitter: „Nu vedem niciun semn că Rusia pleacă din Herson fără luptă”.
Oleksii Arestovici, un alt consilier prezidențial de rang înalt, a declarat că intențiile Moscovei rămân neclare: „Se retrag, dar nu atât de mult pe cât ar avea loc dacă ar fi vorba de o retragere completă sau de o regrupare”.
„Și pentru moment, nu le cunoaștem intențiile - se vor angaja în lupte cu noi și vor încerca să țină orașul Herson? Ei se mișcă foarte încet”, a adăugat el.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat miercuri seară trupelor sale să părăsească o zonă care include orașul ucrainean Herson, singura capitală regională capturată de Moscova de la invazia din februarie.
Șeful armatei americane estimează că 100.000 de soldați ruși au fost uciși și răniți
Cel mai important general american și șeful al Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, estimează că armata rusă a pierdut peste 100.000 dintre soldații săi în Ucraina. Aceștia fie au fost uciși, fie răniți. El a adăugat că forțele armate ale Kievului „probabil” au suferit un nivel similar de pierderi în război.
„Se pare că sunt mult peste 100.000 de soldați ruși uciși și răniți. Același lucru probabil și de partea ucraineană. O mare suferință umană”, a declarat Milley.
Declarațiile lui Mark Milley oferă cea mai mare estimare americană a numărului de victime de până acum în războiul de aproape nouă luni, scrie The Guardian.
Generalul american a mai spus că, până în prezent, conflictul a transformat între 15 și 30 de milioane de ucraineni în refugiați și a ucis probabil 40.000 de civili ucraineni.
Întrebat despre perspectivele diplomației în Ucraina, Milley a menționat că refuzul timpuriu de a negocia în primul război mondial a agravat suferința umană și a dus la alte milioane de victime.
„Așa că atunci când există o oportunitate de a negocia, când se poate obține pacea... profitați de moment”, a declarat el.
Vladimir Putin nu se va deplasa în Indonezia la G20
Președintele rus, Vladimir Putin, ar putea participa la viitorul summit al grupului de națiuni G20 din Bali prin intermediul unei legături video, a anunțat joi ambasada rusă din Indonezia, citată de The Guardian.
„Formatul participării lui Vladimir Vladimirovici Putin este în curs de elaborare. Este posibil ca el să ia parte la summit prin videoconferință”, a declarat un diplomat rus.
Anterior, un oficial guvernamental indonezian a declarat pentru Reuters că ministrul de externe Serghei Lavrov îl va reprezenta pe Putin la summit, președintele rus urmând să se alăture online la una dintre întâlniri.
Bloomberg scrie că neparticiparea fizică a președintelui rus la summitul G20 este văzută ca o evitare a unei potențiale confruntări cu liderii mondiali.
În calitate de gazdă a G20, Indonezia a rezistat presiunilor din partea țărilor occidentale și a Ucrainei de a retrage invitația adresată lui Putin la summitul liderilor și de a expulza Rusia din grup din cauza războiului din Ucraina, afirmând că nu are autoritatea de a face acest lucru fără un consens între membri.
ISW: Bătălia de la Herson nu s-a încheiat
Forțele rusești își retrag forțele peste râul Nipru mai degrabă pentru a întârzia forțele ucrainene, decât pentru a încerca să oprească complet contraofensiva ucraineană, arată analiza zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului.
Cu toate acestea, retragerea va dura ceva timp și rămâne de văzut dacă Rusia o poate efectua în „ordine relativ bună sub presiunea ucraineană”.
De asemenea, think tank-ul american a declarat că contraofensiva în curs de desfășurare a Ucrainei pentru a forța trupele rusești să se retragă dincolo de Nipru fără a fi nevoie de ofensive terestre majore este cel mai probabil de succes.