Linkuri accesibilitate

Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022
Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022

Război în Ucraina | Sancțiuni UE pentru referendumurile de anexare a 15% din Ucraina. Moscova trimite la război ucraineni din zonele ocupate

Ziua 217 a invaziei: Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au revendicat victoria la așa zisele referendumurile de anexare organizate de Rusia şi denunţate la scară largă de Kiev şi ţările occidentale.

23:06 28.9.2022

Cinci soldați ruși care au tras în mașinile unor civili ucraineni, identificați

Autoritățile ucrainene spun că au identificat cinci soldați ruși care ar fi împușcat în mașini civili din regiunea Kiev în primele zile de război, scrie The Guardian.

Imaginile CCTV adunate de anchetatorii ucraineni arată unități rusești trăgând în mașini civile de-a lungul drumurilor chiar în afara Hostomel, un oraș la nord-vest de capitala Ucrainei, Kiev.

Într-unul dintre clipuri, o mașină ia foc după ce a fost împușcată de trupele staționate în pădurea de vizavi. Șoferul mașinii a murit, potrivit lui Igor Klimenko, șeful poliției naționale a Ucrainei.

Klimenko a spus că soldații ruși au împușcat ca și cum ar fi fost în „safari”. Una dintre mașinile examinate ca parte a cazului avea 178 de găuri de glonț, a spus el.

Soldații ruși sunt acuzați că au ucis cinci persoane și au rănit încă șase, care încercau să fugă din Hostomel pe 25 februarie, la o zi după invadarea Rusiei. Unsprezece persoane au murit și 14 au fost rănite pe porțiunea de drum în cauză, spun autoritățile ucrainene.

Serviciile de securitate din Ucraina au susținut că soldații ruși acuzați au împușcat 12 mașini în decurs de șase ore.

22:20 28.9.2022

Convorbire Truss - Zelenski. Regatul Unit nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa părți ale Ucrainei

Prim-ministrul Marii Britanii, Liz Truss, a avut miercuri o convorbire telefonică cu președintele Volodimir Zelenski în care a subliniat că Regatul Unit nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa părți ale Ucrainei, a spus Downing Street.

Prim-ministrul a vorbit cu președintele Zelenskii în această după-amiază pentru a sublinia sprijinul ferm al Regatului Unit în lumina referendumurilor false ale Rusiei în Ucraina. Prim-ministrul a precizat că Regatul Unit nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa un teritoriu suveran. Ea a reiterat că Ucraina ar putea depinde de sprijinul Regatului Unit până când președintele Putin va fi învins. Președintele Zelenski a informat-o cu privire la situația militară actuală și a salutat sprijinul său puternic, inclusiv la Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută”, transmite purtătorul de cuvânt al Executivului de la Londra.

De asemenea, Truss i-a mulțumit președintelui ucrainean pentru munca depusă în asigurarea eliberării a cinci cetățeni britanici deținuți de împuterniciți susținuți de ruși în estul Ucrainei, arată purtătorul de cuvânt.

Liderii au discutat, de asemenea, despre modul în care Marea Britanie și Ucraina ar putea lucra împreună pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a Ucrainei pe termen lung. Ambii au convenit să rămână în legătură strânsă în zilele și săptămânile următoare.”

Zelenski, la rându-i a făcut o postare pe Twitter despre convorbire și a spus că se așteaptă la o reacție din partea Londrei ca răspuns la ceea ce el a numit „referendumurile simulate” din regiunile ocupate ale Ucrainei.

22:12 28.9.2022

Serbia nu va recunoaște rezultatele așa-ziselor referendumuri

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu va recunoaște rezultatele așa-ziselor referendumuri organizate în patru regiuni din Ucraina, parțial ocupate de forțele ruse.

Vorbind cu reporterii, Vučić a spus că „Serbia nu va recunoaște acest lucru (referendumuri), deoarece aderă la dreptul internațional, la Carta Națiunilor Unite și la rezoluțiile ONU.”

Belgradul are în mod normal legături puternice cu Moscova. Serbia se bazează exclusiv pe Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale și a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

„Ne protejăm propria integritate teritorială și este în interesul nostru să protejăm integritatea teritorială a altor țări recunoscute internațional”, a adăugat Vučić.

22:04 28.9.2022

SUA și aliații pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei pentru referendumurile false

SUA lucrează cu aliații pentru a impune rapid costuri economice severe Moscovei din cauza referendumurilor „false” organizate în regiunile ocupate din Ucraina, potrivit unui oficial american.

James O'Brien, șeful coordonării sancțiunilor al Departamentului de Stat al SUA, a declarat în comisia de relații externe a Senatului „vor fi mai multe pachete. Lucrăm la mai multe sancțiuni.”

El a spus că se așteaptă ca ritmul administrației Biden de a anunța sancțiuni împotriva Rusiei, în medie, la fiecare șase săptămâni, să continue.

Washingtonul s-ar uita la sectorul financiar și la înaltă tehnologie, în special pentru exploatarea energiei și violatorii drepturilor omului, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG