Linkuri accesibilitate

Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022
Un soldat al gărzii naționale ucrainene înfige steagul Ucrainei deasupra unui tanc rusesc distrus într-o zonă de lângă granița cu Rusia, în regiunea Harkov, 19 septembrie 2022

Război în Ucraina | Sancțiuni UE pentru referendumurile de anexare a 15% din Ucraina. Moscova trimite la război ucraineni din zonele ocupate

Ziua 217 a invaziei: Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au revendicat victoria la așa zisele referendumurile de anexare organizate de Rusia şi denunţate la scară largă de Kiev şi ţările occidentale.

14:26 28.9.2022

Peskov: Nu Rusia se află în spatele scurgerilor de la Nord Stream

Este „stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul, în timp ce europenii denunţă un act de "sabotaj", informează AFP, preluat de Agerpres.

„Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt „problematice" pentru Moscova, „pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". „Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", şi-a exprimat el regretul.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

14:28 28.9.2022

Pro rușii din Lugansk şi Herson i-au cerut lui Putin anexarea oficială

Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un „referendum'' privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează Reuters.

„Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse'', a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicaţia Telegram.

„Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei'', a adăugat el.

Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia.

16:29 28.9.2022

Ambasada SUA îi avertizează pe americani să părăsească Rusia „imediat”

Într-o declarație pe site-ul său, ambasada SUA îi avertizează pe cetățenii cu dublă cetățenie, ruso-americană, că pot fi chemați ca parte a mobilizării guvernului rus în sprijinul invaziei Ucrainei.

Ambasada și-a avertizat că cetățenii săi „nu ar trebui să călătorească în Rusia” și că cei care locuiesc sau călătoresc în țară „ar trebui să părăsească Rusia imediat, cât timp rămân opțiuni limitate de călătorie comercială”.

„Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor cu dublă cetățenie, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să împiedice plecarea lor din Rusia și să înroleze cetățenii cu dublă cetățenie pentru serviciul militar”, se spune în mesajul ambasadei.

Opțiunile de zboruri comerciale din Rusia sunt „extrem de limitate în prezent” și adesea indisponibile în scurt timp, a avertizat ambasada.

Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să faceți aranjamente independente cât mai curând posibil”, se mai spune în mesajul ambasadei.

16:51 28.9.2022

Convorbire Scholz- Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz i-a spus președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o discuție telefonică avută miercuri, că Germania nu va accepta niciodată rezultatele referendumurilor „false” privind aderarea Rusiei în regiunile ocupate din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Scholz a mai spus că sprijinul financiar, politic și umanitar al Germaniei pentru Ucraina nu se va opri și că va continua să sprijine Ucraina în apărarea suveranității și integrității teritoriale, inclusiv livrările de arme, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG