Linkuri accesibilitate

O zonă rezidențială din Zaporojie a fost grav avariată de o rachetă rusească. Fotografie făcută în 9 octombrie 2022. REUTERS/Stringer
O zonă rezidențială din Zaporojie a fost grav avariată de o rachetă rusească. Fotografie făcută în 9 octombrie 2022. REUTERS/Stringer

Război în Ucraina | Cel puțin 17 persoane au fost ucise în Zaporojie. Casa Albă: SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei

Ziua 228 de război. Vladimir Putin a ordonat ca Podul Kerci, care face legătura cu Crimeea, să fie păzit de forțele de securitate în urma exploziei de sâmbătă. Rușii au bombardat orașul Zaporojie, unde 17 persoane au fost ucise.

08:08 9.10.2022

Zelenski: Viitorul este fără ocupanți

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că viitorul naţiunii sale este unul luminos, subliniind că dacă ocupanţii fug în timp ce au o şansă, aceasta va fi cea mai bună opţiune pentru ei.

„Astăzi a fost o zi bună şi preponderent însorită pe teritoriul statului nostru. Erau vreo 20 de grade şi însorit în mari părţi ale ţării. Din păcate, în Crimeea a fost înnorat. Deşi este şi cald. Dar indiferent câţi nori sunt, ucrainenii ştiu ce să facă. Şi ştiu că viitorul nostru este luminos. Acesta este un viitor fără ocupanţi. Pe întreg teritoriul nostru, în special în Crimeea. Dacă ocupanţii fug în timp ce au o şansă, aceasta va fi cea mai bună opţiune pentru ei. Dacă sunt forţaţi să rămână, orice ocupant poate găsi o modalitate de a se preda. Garantăm păstrarea vieţilor tuturor militarilor ruşi care depun armele şi se predau în mod voluntar. Ucraina aderă întotdeauna la toate normele şi convenţiile internaţionale. Nu vom lăsa alte opţiuni pe care să se bazeze ocupanţii", a spus el în ziua în care o explozie e afectat podul Kerci, care face legătura între Rusia şi Crimeea.

Zelenski a mai afirmat că locuitorii din teritoriile recuperate trebuie să fie atenţi la mine. „Echipele noastre de eliminare a muniţiilor explozive, inginerii noştri de eliminare a bombelor lucrează la maximum, dar după ocupanţi, o zonă foarte mare este contaminată cu mine. Vă rugăm să nu ignoraţi avertismentele legate de mine, să nu vizitaţi zonele închise din cauza pericolului, vă rugăm să raportaţi poliţiei, serviciilor de urgenţă sau autorităţilor locale legat de orice mine sau muniţie neexplodata găsite".

08:13 9.10.2022

Zaporojie: 17 persoane au fost ucise în urma atacurilor rusești

Cel puțin 17 persoane au fost ucise și alte 40 rănite după ce rachete au lovit sâmbătă seara orașul ucrainean Zaporojie, potrivit primarului interimar al orașului, Anatoli Kurtev.

Atacul, care a început în jurul orei locale 19.00, a distrus cinci case și a avariat blocuri de apartamente și străzi, a declarat Kurtev pe canalul său oficial Telegram, transmite CNN.

Un bărbat și-a pierdut întreaga familie în urma unui atac aerian rusesc: „Au omorât tot ce aveam în suflet”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00

08:16 9.10.2022

Vladimir Putin a dat un decret pentru confiscarea proiectului de petrol şi gaze Sahalin-1, condus de Exxon Mobil

Preşedintele Vladimir Putin a semnat vineri un decret care stabileşte un nou operator pentru proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, condus de Exxon Mobil, transmite Reuters.

Decretul acordă guvernului rus autoritatea de a decide dacă acţionarii străini pot păstra participaţiile în proiect.

Exxon deţine o participaţie de 30% la Sahalin-1, având ca parteneri compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia.

Producția de petrol la proiectul Sahalin-1 a scăzut în iulie la doar 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 de barili pe zi inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina.

Exxon a încercat, din martie, să părăsească operaţiunile sale din Rusia şi să îşi transfere rolul deţinut la Sahalin-1 unui partener, după sancţiunile internaţionale impuse Moscovei.

Imagini cu explozia de la Podul Kerci, ce leagă Rusia de Crimeea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

08:43 9.10.2022

Lupte crâncene între ruși și ucraineni în jurul orașului strategic Bakhmut din estul regiunii Donețk

Lupte crâncene au loc în jurul orașului strategic Bakhmut din estul regiunii Donețk, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său de noapte.

„Menținem poziții în Donbas, în special în direcția Bakhmut, unde acum se duc lupte foarte, foarte dure, foarte dure”, a spus Zelenski. „Astăzi, aș dori să îi menționez încă o dată pe soldații noștri din Brigada mecanizată separată 93 Kholodny Yar pentru curajul și puterea lor susținută în această direcție.”

Zelenski a mai spus că una dintre cele mai mari priorități pentru Ucraina în acest moment este „accelerarea deciziei partenerilor noștri de a furniza Ucrainei sisteme antiaeriene moderne și eficiente în cantitate suficientă”.

„Lăsați-i să simtă forța propriei lor arme": Ucrainenii trag cu artileria rusă capturată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG