Crucea Roșie răspunde criticilor ucrainene și cere „acces imediat și nestingherit” prizonierii de război deținuți de Rusia
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a răspuns criticilor guvernului ucrainean care solicită „acces imediat și nestingherit” la toți prizonierii de război.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat CICR de inacțiune în susținerea drepturilor prizonierilor ucraineni și i-a cerut să viziteze Olenivka, un lagăr din estul Ucrainei, deținut de ruși, unde zeci de prizonieri ucraineni au murit într-o explozie și un incendiu în iulie.
„Împărtășim frustrarea cu privire la lipsa noastră de acces la toți prizonierii de război (POW) deținuți în conflictul armat internațional dintre Rusia și Ucraina. Lucrăm din februarie pentru a obține acces pentru a verifica condițiile și tratamentul prizonierilor de război și pentru a le informa familiile despre cei dragi. Am putut să vizităm sute de prizonieri, dar mai sunt mii pe care nu i-am putut vedea.
A treia Convenție de la Geneva obligă părțile la un conflict armat internațional să acorde Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) acces imediat la toți prizonierii de guerra și dreptul de a le vizita oriunde sunt deținuți.
Vrem să subliniem că echipele noastre sunt pregătite pe teren – și sunt pregătite de luni de zile – să viziteze unitatea penală Olenivka și orice altă locație în care sunt deținuți prizonierii de război. Cu toate acestea, dincolo de a se acorda acces de la niveluri înalte de autoritate, acest lucru necesită aranjamente practice pentru a se materializa pe teren. Nu putem accesa prin forță un loc de detenție sau internare în care nu am fost invitați.
Toate statele s-au angajat să respecte convențiile de la Geneva. Acordarea accesului CICR pentru a vizita prizonierii de război este o obligație legală. De asemenea, ajută la conservarea umanității într-un conflict armat internațional care a creat pierderi incomensurabile pentru nenumărate familii.
Misiunea noastră poate fi îndeplinită doar prin eforturi coordonate cu părțile în conflict. Și le cerem lor și comunității internaționale să susțină rolul care ne-a fost dat.”
Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele lituanian, Gitanas Nausėda
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele lituanian, Gitanas Nausėda, care a promis că va continua să sprijine Ucraina.
Cei doi s-au întâlnit de Ziua Apărătorilor, iar președintele ucrainean a spus că au discutat despre câmpul de luptă, nevoile de apărare ale Ucrainei și despre „continuarea integrării euro-atlantice”.
Nausėda a spus că Lituania va „continua să sprijine Ucraina pe toate fronturile și să pledeze pentru mai mult sprijin din partea vestului”, solicitând mai multe sisteme de apărare aeriană.
Suedia refuză împărtășirea rezultatelor investigației cu ceilalți parteneri privind avariile Nord Stream
Suedia a respins planurile pentru o investigație comună cu Danemarca și Germania a recentelor avarii ale conductelor Nord Stream 1 și 2, relatează Reuters.
Săptămânalul german Spiegel, care citează surse de securitate germane, scrie că Suedia a decis să nu împărtășească concluziile investigației sale cu alte state din motive de securitate.
Poliția federală germană și-a îndeplinit rolul în investigarea unui presupus act de sabotaj asupra conductelor Nord Stream și și-a predat concluziile, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
SUA și Germania vor livra la Kiev sisteme antiaeriene în această lună
SUA și Germania urmează să livreze la Kiev sisteme antiaeriene sofisticate în această lună pentru a contracara atacurile rachetelor rusești și a dronelor kamikaze, a declarat ministrul ucrainean al Apărării.
„Există o decizie a SUA de a ne furniza un sistem NASAMS foarte cunoscut: primele câteva loturi. Specialiștii noștri sunt deja pregătiți. Și vor fi livrate luna aceasta”, a declarat Olexei Rznikov la televiziunea ucraineană.
El a spus că Ucraina va primi sistemul de apărare aeriană IRIS-II din Germania în octombrie, relatează Reuters.