Zelenski: „Vom crea un tribunal special pentru agresiunea criminală rusă”
„Terorii trebuie să i se răspundă cu forţă la toate nivelurile: pe câmpul de luptă, cu sancţiuni şi legal", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul de joi în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
„Este foarte important ca acesta să fie un semnal politic. Un semnal pentru toate statele - membre ale Consiliului Europei şi toate statele lumii, că nu este nimic de discutat cu această grupare teroristă, care şi-a însuşit Rusia şi a declanşat cel mai odios război din Europa din ultimii 80 de ani", a transmis Zelenski poporului ucrainean după discursul din faţa parlamentarilor.
„Vom crea un tribunal special pentru agresiunea criminală rusă împotriva Ucrainei şi vom asigura funcţionarea unui mecanism special de compensare, astfel încât Rusia să poarte responsabilitatea pentru acest război cu preţul bunurilor sale", a spus el.
"Lumea vede ce se întâmplă. Cunoaşte preţul farsei pe care Rusia a organizat-o în teritoriul ocupat sub masca unor referendumuri false. 143 de state membre ONU au susţinut rezoluţia care protejează principiile de bază ale Cartei ONU şi condamnă Rusia pentru tentativa criminală de anexare a teritoriului nostru. Acesta este un număr record de state care susţin Ucraina astăzi. Dar cred că vor fi mai multe. Patru state au ieşit de partea Rusiei - acest lucru este foarte elocvent. Coreea de Nord, Nicaragua, Belarus şi Siria. O astfel de listă arată că totul este clar. Sunt recunoscător fiecăruia dintre cele 143 de state!", a declarat Zelenski către ucraineni.
În discursul zilnic, Zelenski a mulţumit apărătorilor ucraineni şi partenerilor care ajută Ucraina.
„Acum, Rusia trimite mii de oameni mobilizaţi pe front. Nu au o pregătire militară semnificativă, dar comanda lor nu are deloc nevoie de ea. Ei se aşteaptă ca ruşii mobilizaţi să poată supravieţui în război cel puţin câteva săptămâni, apoi vor muri, apoi vor fi trimişi pe front alţii. Dar în acest timp, utilizarea de către generalii ruşi a poporului lor drept „carne de tun” face posibilă crearea unei presiuni suplimentare asupra apărătorilor noştri. Este o presiune tangibilă. Şi sunt recunoscător tuturor războinicilor noştri care o îndură. De asemenea, sunt recunoscător partenerilor care înţeleg că în astfel de condiţii avem nevoie de o creştere a asistenţei pentru apărare. Mulţumesc tuturor celor care luptă, lucrează şi ajută la protejarea Ucrainei!".
Rusia ameninţă cu renunţarea la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră
Moscova şi-a exprimat la ONU preocupările cu privire la acordul asupra exportului de cereale pe Marea Neagră şi este pregătită să renunţe la reînnoirea acestui acord luna viitoare dacă cererile sale nu vor fi satisfăcute, a declarat joi pentru Reuters, la Geneva, ambasadorul Rusiei pe lângă Naţiunile Unite.
Acordul, negociat de ONU şi de Turcia în iulie, a deschis calea Ucrainei pentru a-şi relua exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la începerea invaziei ruse în această ţară. Moscova a obţinut garanţii pentru propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte.
Acordul a permis să se evite o criză alimentară mondială: Rusia şi Ucraina sunt două dintre cele mai mari exportatoare de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de îngrăşăminte. Dar Moscova s-a plâns în mai multe rânduri de modul în care acordul este implementat, argumentând că întâmpină în continuare dificultăţi în a-şi vinde îngrăşămintele şi alimentele.
Într-un interviu acordat Reuters, Ghennadi Gatilov, ambasador al Rusiei pe lângă Naţiunile Unite la Geneva, a declarat că Moscova a transmis miercuri o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, conţinând o listă de plângeri. Responsabili ai ONU urmează să se deplaseze duminică la Moscova pentru a discuta despre reînnoirea acordului.
„Dacă vedem că nimic nu se întâmplă de partea rusă a acordului - exporturi de cereale şi de îngrăşăminte ruseşti - atunci, vă rugăm să ne scuzaţi, va trebui să-l privim într-un mod diferit", a declarat diplomatul rus.
El a refuzat să pună la dispoziţia Reuters o copie a scrisorii respective. Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite nu a răspuns unei solicitări a agenţiei de presă britanice de a comenta acest demers.
Când a fost întrebat dacă Rusia ar putea refuza să susţină reînnoirea acordului cu privire la exportul de cereale din cauza acestor îngrijorări, Gatilov a răspuns: „Există o posibilitate... Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie pus în aplicare egal, corect şi echitabil de toate părţile".
Gatilov, un diplomat de carieră care a fost ministru adjunct de externe înainte de a-şi prelua postul la Geneva, a declarat că el vede estompându-se perspectivele unei reglementări negociate a războiului care durează deja de opt luni în Ucraina. El a citat ceea ce a numit "acte teroriste", ca de pildă explozia de pe podul Kerci, care leagă Crimeea - anexată de Moscova în 2014 - de teritoriul rus.
„Toate acestea fac mai dificilă căutarea unei soluţii politice", a afirmat el.
Forțele ucrainene susțin că au eliberat peste 600 de localități
Forțele armate ucrainene au eliberat peste 600 de localități de sub ocupația rusă în ultima lună, inclusiv 75 în regiunea extrem de strategică Herson, a anunțat Ministerul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, transmite Reuters.
Peste 500 așezări au fost eliberate în nord-estul regiunii Harkov, unde forțele ucrainene au avansat luna trecută adânc în liniile rusești, a anunțat joi ministerul. De asemenea, a precizat că 43 de așezări au fost eliberate în regiunea Donețk și șapte în regiunea Lugansk.
„Suprafața teritoriilor ucrainene eliberate a crescut semnificativ", a precizat ministerul într-o declarație pe site-ul său.
Reuters nu a reușit să verifice în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă și nu a existat o confirmare imediată din partea armatei ucrainene sau a biroului președintelui Volodimir Zelenski.
Forțele ruse din Herson vor să evacueze civilii
Rusia a anunţat joi că va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, în urma unei solicitări a administraţiei de ocupaţie ruse în faţa unei contraofensive a trupelor Kievului, transmite AFP, preluată de Agerpres.
„În urma apelului şefului regiunii Herson a Federaţiei Ruse, Vladimir Saldo, guvernul a decis să organizeze un ajutor pentru plecarea locuitorilor din regiune spre alte regiuni ale ţării”, a declarat vicepremierul Marat Husnullin, la televiziunea rusă.