Linkuri accesibilitate

Manifestație în Ucraina în timpul unui meci de fotbal, cu un banner pe care scrie „Herson este Ucraina”
Manifestație în Ucraina în timpul unui meci de fotbal, cu un banner pe care scrie „Herson este Ucraina”

Război în Ucraina | Rusia deportează populația civilă din Herson. Zelenski: „Vom crea un tribunal pentru agresiunea criminală rusă”

Ziua 233 a invaziei. Autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, au cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat la sfârşitul lui septembrie. Zelenski spune că va înființa un tribunal pentru judecarea ororilor războiului.

15:41 14.10.2022

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele lituanian, Gitanas Nausėda

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele lituanian, Gitanas Nausėda, care a promis că va continua să sprijine Ucraina.

Cei doi s-au întâlnit de Ziua Apărătorilor, iar președintele ucrainean a spus că au discutat despre câmpul de luptă, nevoile de apărare ale Ucrainei și despre „continuarea integrării euro-atlantice”.

Nausėda a spus că Lituania va „continua să sprijine Ucraina pe toate fronturile și să pledeze pentru mai mult sprijin din partea vestului”, solicitând mai multe sisteme de apărare aeriană.

15:46 14.10.2022

Crucea Roșie răspunde criticilor ucrainene și cere „acces imediat și nestingherit” prizonierii de război deținuți de Rusia

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a răspuns criticilor guvernului ucrainean care solicită „acces imediat și nestingherit” la toți prizonierii de război.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat CICR de inacțiune în susținerea drepturilor prizonierilor ucraineni și i-a cerut să viziteze Olenivka, un lagăr din estul Ucrainei, deținut de ruși, unde zeci de prizonieri ucraineni au murit într-o explozie și un incendiu în iulie.

„Împărtășim frustrarea cu privire la lipsa noastră de acces la toți prizonierii de război (POW) deținuți în conflictul armat internațional dintre Rusia și Ucraina. Lucrăm din februarie pentru a obține acces pentru a verifica condițiile și tratamentul prizonierilor de război și pentru a le informa familiile despre cei dragi. Am putut să vizităm sute de prizonieri, dar mai sunt mii pe care nu i-am putut vedea.

A treia Convenție de la Geneva obligă părțile la un conflict armat internațional să acorde Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) acces imediat la toți prizonierii de guerra și dreptul de a le vizita oriunde sunt deținuți.

Vrem să subliniem că echipele noastre sunt pregătite pe teren – și sunt pregătite de luni de zile – să viziteze unitatea penală Olenivka și orice altă locație în care sunt deținuți prizonierii de război. Cu toate acestea, dincolo de a se acorda acces de la niveluri înalte de autoritate, acest lucru necesită aranjamente practice pentru a se materializa pe teren. Nu putem accesa prin forță un loc de detenție sau internare în care nu am fost invitați.

Toate statele s-au angajat să respecte convențiile de la Geneva. Acordarea accesului CICR pentru a vizita prizonierii de război este o obligație legală. De asemenea, ajută la conservarea umanității într-un conflict armat internațional care a creat pierderi incomensurabile pentru nenumărate familii.

Misiunea noastră poate fi îndeplinită doar prin eforturi coordonate cu părțile în conflict. Și le cerem lor și comunității internaționale să susțină rolul care ne-a fost dat.”

16:15 14.10.2022

NATO începe luni exercițiul nuclear anual „Steadfast Noon”

NATO a anunțat vineri că va lansa luni exercițiul nuclear anual „Steadfast Noon”, până la 60 de avioane participând la zboruri de antrenament peste Belgia, Marea Nordului și Marea Britanie pentru a exersa folosirea de către SUA a bombelor nucleare cu sediul în Europa, scrie Reuters.

Exercițiile nucleare - care nu implică bombe reale - au loc pe fondul tensiunilor crescute după ce Rusia a amenințat în mod repetat cu lovituri nucleare în Ucraina, în urma unor eșecuri militare majore pe câmpul de luptă.

18:02 14.10.2022

Miniștrii de externe ai UE nu vor sancționa Iranul pentru dronele date Rusiei

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene, reuniți luni la Luxemburg, nu vor lua nicio decizie cu privire la sancțiunile suplimentare împotriva Iranului legate de transferul de drone de la Teheran la Moscova, a declarat astăzi un înalt oficial al UE.

UE încă încerca să găsească dovezi independente pentru utilizarea dronelor iraniene de către Rusia în Ucraina, a adăugat oficialul, citat de The Guardian.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG